ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Τι ισχύει με τη διατροφή τέκνου και με την επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς;

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Τι ισχύει με τη διατροφή τέκνου και με την επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς;
14 Απριλίου 2020, 19:43
A+ A-
Διαβάστε την άποψη της δικηγόρου Νίκης Ροδίτη.
  • Γράφει η δικηγόρος  Νίκη Ροδίτη - Χάνου

Δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού και της ολικής ανατροπής της καθημερινότητάς μας, έχουν εγερθεί διάφορα ζητήματα που αφορούν το οικογενειακό  δίκαιο και ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν την επιμέλεια και την διατροφή των ανηλίκων τέκνων.

Διατροφή

Εν μέσω της ενσκηψάσης πανδημίας είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ο υπόχρεος προς καταβολή διατροφής γονέας να μην μπορεί να καταβάλει την ορισθείσα διατροφή.

Για τον λόγο αυτό πρέπει αρχικώς κατά το δυνατόν να υπάρχει πνεύμα συνεννόησης από τους γονείς, ώστε να αποφεύγονται εντάσεις και εν γένει επεισοδιακές καταστάσεις. Από την πλευρά των δικαιούχων της διατροφής πρέπει να υπάρχει επιείκεια ως προς την αδυναμία καταβολής της, ιδίως εάν ο δικαιούχος διατροφής γονέας δύναται να καλύψει τις ανάγκες των τέκνων, είτε από δικά του κονδύλια είτε από συνδρομή έτερων συγγενικών προσώπων, υπό το πρίσμα της προσωρινότητος της κατάστασης.

Στον αντίποδα δεν πρέπει ο υπόχρεος να χρησιμοποιεί αδικαιολόγητα την επιδημία ως «όχημα» αποφυγής των υποχρεώσεών του, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά, που φυσικά έχουν αδήριτες ανάγκες, χωρίς να υφίσταται διακριτική ευχέρεια υλοποίησης τους ή μη.

Δεν θα πρέπει οι γονείς εκατέρωθεν να χρησιμοποιούν τις έκτακτες καταστάσεις ως μέσον ικανοποίησης του προσωπικού τους εγωϊσμού. Φυσικά, οι ως άνω έκτακτες νομοθετικές παρεμβάσεις δεν προέβλεψαν παύση ή καθ'οιονδήποτε τρόπο αναστολή καταβολής διατροφής, όπως και δεν προέβλεψαν πλείστες όσες περιπτώσεις εκπλήρωσης υποχρεώσεων, πλην όμως σαφέστατα υφίσταται μία κατάσταση ανωτέρας βίας και απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών, που σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν πραγματικά αδύνατη την καταβολή διατροφής από τον υπόχρεο. 

Προσωπικά λοιπόν φρονώ ότι μπορεί ο υπόχρεος να αναστείλει προσωρινά την δόση διατροφής για όσο χρόνο πραγματικά δεν μπορεί λόγω της κατάστασης να καταβάλλει την ορισθείσα διατροφή, πλην όμως τα ποσά αυτά θα πρέπει να τα καταβάλλει στο μέλλον, όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί. Επομένως δεν «διαγράφονται» τα ποσά που οφείλει ως διατροφή όσο διαρκεί η επιδημία, αλλά η υποχρέωση καταβολής μετατίθεται για το μέλλον. Και φυσικά, ο δικαιούχος διατροφής έχει όλα τα μέσα ικανοποίησης της απαίτησής του, δηλαδή κατάσχεση μισθού ή τραπεζικών καταθέσεων κτλ.        

Επικοινωνία με τα τέκνα

Όσον αφορά στο δικαίωμα επικοινωνίας, λόγω της πανδημίας η πολιτεία περιόρισε ως άνω τις μετακινήσεις, πλην όμως συμπεριέλαβε ως δυνατότητα την μετακίνηση προς άσκηση του δικαιώματος της επικοινωνίας.

 Ωστόσο, η κάθε περίπτωση χρήζει προσεκτικής διερεύνησης, αναλόγως των περιστάσεων και των επικρατουσών συνθηκών. Φερ 'ειπείν, εάν ο ασκών το δικαίωμα επικοινωνίας πάσχει από τον κορωνοϊό ή ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. είναι νοσηλευτής ή ιατρός σε νοσοκομείο) ή εάν μαζί με τα τέκνα, στην οικία του ασκούντος την επιμέλεια, φιλοξενούνται και ηλικιωμένοι, ο έτερος γονέας πρέπει να του επιτρέψει να ασκήσει το δικαίωμα επικοινωνίας; 

Αμφότεροι οι γονείς οφείλουν να σεβαστούν και να συνυπολογίσουν όλες τις παραμέτρους σε μια τόσο κρίσιμη για την δημόσια υγεία περίοδο, όπως το οικογενειακό περιβάλλον του δικαιούχου της επικοινωνίας γονέα, την φύση της εργασίας αυτού,  το εάν εκεί κατοικούν κι άλλα παιδιά ή άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, την χιλιομετρική απόσταση που πρέπει να διανυθεί , την τυχόν ευαίσθητη υγεία το τέκνου, του γονέα του έχοντος την επιμέλεια καθώς και των ατόμων που συνοικούν μαζί του κ.α.

Εάν παρόλα αυτά δεν μπορεί να εξευρεθεί κάποια λύση, φρονώ ότι ο ασκών την επιμέλεια γονέας σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να αρνηθεί την επικοινωνία, εκτιμώντας ως υπέρτερο το δικαίωμα στην υγεία εν σχέσει με το δικαίωμα της επικοινωνίας, δοθέντος μάλιστα ότι η κατάσταση θεωρείται προσωρινή και η επικοινωνία πρόκειται να εξομαλυνθεί.

Πρόκειται δηλαδή για ένα «δίλημμα» που ο ασκών την επιμέλεια γονέας πρέπει να αντιμετωπίσει με τον ως άνω τρόπο προκειμένου να μπορέσει να προστατεύσει τα τέκνα, τον εαυτό του και ενδεχομένως και άλλα ευπαθή μέλη οικογενείας. Υπέρ αυτής της απόψεως συνηγορεί και η δυνατότητα επικοινωνίας του γονέα μέσω ευρέως διαδεδομένων διαδικτυακών εφαρμογών που επιτρέπουν την ζωντανή επικοινωνία (skype, facebook, viber κ.α.) με βιντεοκλήση. 

Ήδη εξεδόθη η υπ'αριθμ 204/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης (ασφαλιστικών μέτρων), η οποία δίδει το δικαίωμα σε μητέρα που έχει την επιμέλεια ανηλίκων τέκνων να αρνηθεί την επικοινωνία σε παππούδες όσο υφίσταται η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, ορίζοντας παράλληλα επικοινωνία μαζί τους μέσω ηλεκτρονικών μέσων.

Συμπερασματικά συνιστώ ψυχραιμία, σύνεση, κατανόηση, σεβασμό τόσο στην οικογένεια όσο και στις οδηγίες της πολιτείας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» μέχρι να βγούμε εμείς και τα παιδιά μας αλώβητοι από την κρίση της πανδημίας. 

 

Επιστροφή