Παιδεία

Σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της μαθητείας των αποφοίτων των ΕΠΑΛ

Σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της μαθητείας των αποφοίτων των ΕΠΑΛ
2 Ιουνίου 2020, 10:44
Ανακοίνωση από την συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών".

Η συνδικαλιστική παράταξη "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών" (ΠΑΜΕ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της μαθητείας των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και καλεί την κυβέρνηση να τα λύσει.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

" Μετά την διακοπή της μαθητείας λόγω της πανδημίας και την επίσημη επανέναρξη της οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο την διεξαγωγή αλλά και την ολοκλήρωση του προγράμματος μαθητείας που παρακολουθούσαν.

Σε μια σειρά δομές που σχετίζονται με ευπαθείς ομάδες (π.χ. γηροκομεία, φυλακές κλπ.) απαιτούν από τους μαθητευόμενους μια σειρά μέτρων όπως για παράδειγμα τεστ για το κορωνοϊό, ειδικό εξοπλισμό, ατομικά μέσα προστασίας κλπ., που προβλέπονται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους συγκεκριμένους χώρους.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για αυτό και επί της ουσίας αναγκάζει τους μαθητευόμενους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα μαθητείας.

Την ίδια στιγμή μια σειρά επιχειρήσεις, στις οποίες διεξάγονταν η μαθητεία και είχαν αναστείλει την λειτουργία τους είτε συνεχίζουν να παραμένουν κλειστές είτε αρνούνται να ολοκληρώσουν τα προγράμματα μαθητείας.

Η επιπλέον χρονική παράταση για την εξεύρεση νέου εργοδότη στην πράξη αφήνεται στις πλάτες των μαθητευόμενων με κίνδυνο να χαθεί εντελώς το πρόγραμμα της μαθητείας αυτών των παιδιών.

Τέλος, η συνέχεια και ολοκλήρωση της μαθητείας ή και η έναρξή της τη σχολική χρονιά 2020- 2021, τίθεται εν αμφιβόλω είτε:

α) λόγω μη πραγματοποίησης νέων διορισμών στη θέση συνταξιοδοτούμενων εκπαιδευτικών (που πραγματοποιούν το εργαστηριακό μέρος της). 

β) λόγω έλλειψης ειδικοτήτων από το δυναμικό του ΙΕΠ για να εγκρίνουν τα σχετικά προγράμματα (πχ. μηχανολογία).

Απαιτούμε τώρα το Υπουργείο και η κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τα προγράμματα μαθητείας όλοι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ."

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ