Περιβάλλον

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Το ιερό επιχειρείν επανέρχεται και πάλι στη Σκύρο

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Το ιερό επιχειρείν επανέρχεται και πάλι στη Σκύρο
2 Ιουνίου 2020, 20:11
Καυστική ανακοίνωση από τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μία καυστική ανακοίνωση, ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου σχολιάζει τις προθέσεις της Μονής Μεγίστης Λαύρας (του Αγίου Όρους) να δημιουργήσει μια γιγαντιαία επένδυση στη Σκύρο, την εγκατάσταση 10 αιολικών πάρκων με 111 ανεμογεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 333 MW.

Ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι η μη αποδοχή αυτού του έργου από την τοπική κοινωνία ήταν καθολική και διαχρονική και έχει εκφραστεί από πολλές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλεπάλληλα ψηφίσματα λαϊκών συνελεύσεων, αντιδράσεις όλων των φορέων, ακόμη και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που απέρριψε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ωστόσο, ο Βαγγέλης Αποστόλου επισημαίνει ότι:

«Δυστυχώς σήμερα, το ιερό επιχειρείν στη Σκύρο επανέρχεται, έχοντας αυτή τη φορά ισχυρά ερείσματα κυρίως σε επίπεδο κυβέρνησης. Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αποδεχτεί την επικαιροποίηση της πρότασης, τόσο ως προς την έκταση των αιολικών πάρκων όσο και ως προς το μέγεθος και τον αριθμό των ανεμογεννητριών, διατηρώντας τη συνολική ισχύ στα 333 MW .

Πίσω βέβαια από την Ιερά Μονή κρύβεται συγκεκριμένη Γαλλική εταιρεία που χρηματοδοτεί κατά 75% την επένδυση.»

Όπως τονίζει ο κ. Αποστόλου, αυτή τη φορά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να μην προχωρήσει η επένδυση.

Οι κάτοικοι του νησιού οφείλουν να αναδείξουν τους λόγους που δεν πρέπει να γίνει η επένδυση, οι οποίοι είναι πολλοί είναι πολλοί με χαρακτηριστικότερες τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον (η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura) όσο και στον τουρισμό (όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί το γνωρίζουν καλά).

Επίσης, ο βουλευτής θέτει θέμα και σχετικά με την κυριότητα των εκτάσεων, που προτείνονται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ιδιοκτησία των εκτάσεων από την Μονή   Μεγίστης Λαύρας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στο Μαρμάρι

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στο Μαρμάρι
Περιβάλλον
[02/07/2020 - 16:00]

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ρίψεις από δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. ...περισσότερα

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο Μαρμάρι

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο Μαρμάρι
Περιβάλλον
[02/07/2020 - 14:56]

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής   ...περισσότερα

ΕΥΒΟΙΑ: Αυτό είναι το πρόγραμμα των ψεκασμών για τα κουνούπια αυτή την εβδομάδα

ΕΥΒΟΙΑ: Αυτό είναι το πρόγραμμα των ψεκασμών για τα κουνούπια αυτή την εβδομάδα
Περιβάλλον
[29/06/2020 - 20:03]

Διαβάστε αναλυτικά ποιες περιοχές θα ψεκαστούν από την Δευτέρα 29 μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουλίου. ...περισσότερα