Δύο γυναίκες στην ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Άρειου Πάγου

Δύο γυναίκες στην ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Άρειου Πάγου
1 Ιουλίου 2020, 13:27
A+ A-
Διαβάστε ποιες είναι οι νέες πρόεδροι των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Δύο γυναίκες ανέλαβαν τα ηνία στα δύο Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο, μετά την ομόφωνη αόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η Μαίρη Σαρπ και νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η Αγγελική Αλειφεροπούλου. Και οι δύο γεννήθηκαν το έτος 1954, με συνέπεια να παραμείνουν στο δικαστικό σώμα έως την 30η Ιουνίου 2021.

Η κυρία Σαρπ διαδέχεται τον Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου από το Σύνταγμα ορίου ηλικίας και ήδη έχει βάλει πλώρη για τη θέση του γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυρία Σάρπ με την ιδιότητα της αντιπροέδρου την οποία κατείχε από τον Σεπτέμβριο του 2011, ήταν πρόεδρος του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, αποκαλούμενου φορολογικού Τμήματος.

Παράλληλα, επί σειρά ετών έχει προεδρεύσει στο Μισθοδικείο και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στις υποθέσεις για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου η κυρία Σαρπ είχε προεδρεύσει στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά την παραίτηση του τότε πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου.

Ως πρόεδρος του Β΄ Τμήματος είχε εκδώσει τις αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για φοροαπαλλαγές, κ.λπ.

Η επί μια τριετία αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (προήχθη στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Σεπτέμβριο του 2017) και πρόεδρος του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι η νέα πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία διαδέχεται τον αποχωρούντα, λόγω ορίου ηλικίας, Ιωσήφ Τσαλγανίδη.

Πρόσφατα η κυρία Αλειφεροπούλου κληρώθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τη θέση της προέδρου της επιθεώρησης των δικαστών και των δικαστηρίων, θέση από την οποία θα παραιτηθεί εκ των πραγμάτων, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Αύγουστο του 1979.

Επιστροφή