Ερώτηση για την υγεία

Ερώτηση για την υγεία
3 Μαρτίου 2011, 16:16
A+ A-
Από την Αλέκα Παπαρήγα στον πρωθυπουργό.

Η άθλια κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, που έχει επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό, οδήγησε την γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (φωτό) να κατάθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα.

Αν η ερώτηση επιλεγεί για συζήτηση στη Βουλή είναι υποχρεωμένος να τοποθετηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και να απαντήσει από του βήματος της Βουλής. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το παρακάτω:

" Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και τις δημόσιες μονάδες Υγείας ως επιχειρήσεις και η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν διαμορφώσει επικίνδυνη κατάσταση σε βάρος των ασθενών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

     Εκτός από τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά (σύριγγες, γάντια, βαμβάκι κ.ά.), υλικά που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία, ενώ τα προβλήματα οξύνονται στον ομαλό εφοδιασμό με αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Παραμένουν εκτός λειτουργίας 75 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω έλλειψης προσωπικού και χειροτέρευσε η σχέση νοσηλευτών / κλινών.

     Απαξιώνεται το μοναδικό δημόσιο καρδιοχειρουργικό  κέντρο στο νοσοκομείο παίδων Αγ. Σοφία λόγω ελλείψεων σε χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής κυρίως για βρέφη και νήπια.

     Επιδεινώνεται η κατάσταση κάλυψης των αναγκών ανασφάλιστων – άπορων ασθενών για τους οποίους ισχύει η επικίνδυνη, αντιεπιστημονική απόφαση χορήγησης αντίγραφων φαρμάκων η χρήση των οποίων επεκτείνεται.

     Αυξήθηκε από 3 σε 5 Ευρώ και επεκτάθηκε για όλους τους ασθενείς η πληρωμή στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία και για τα επείγοντα στο νοσοκομείο παίδων Αγ. Σοφία, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον 5€ για κάθε επίσκεψη σε γιατρό ειδικότητας.

     Οι ασθενείς πληρώνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις σε περίπτωση που ασφαλιστικό ταμείο δεν έχει σύμβαση με το νοσοκομείο, ενώ 320 εξετάσεις δεν καλύπτονται από τον ΟΠΑΔ.

     Οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες. Το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα Υγείας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

     ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός, πως τοποθετείται η κυβέρνηση για την παραπάνω κατάσταση."

Επιστροφή