Κοινωνία

Πανάκριβη πόλη η Χαλκίδα;

Πανάκριβη πόλη η Χαλκίδα;
12 Μαρτίου 2011, 07:45
Οι Χαλκιδέοι βρίσκουν τσουχτερές τις τιμές στην πρωτεύουσα της Εύβοιας. Είναι όμως αλήθεια; 

Είναι αλήθεια ότι όσοι έρχονται στη Χαλκίδα από άλλες πόλεις, παθαίνουν σοκ από τις τιμές που βρίσκουν στην πόλη, τόσο στα προϊόντα όσο και στις υπηρεσίες. Ειδικά σε σύγκριση με άλλες επαρχιακές πόλεις η διαφορά είναι μεγάλη.

Από τις τιμές ρούχων και αξεσουάρ, μέχρι τον καφέ στην παραλία, η φήμη που συνοδεύει την πρωτεύουσα της Εύβοιας δεν είναι και η καλύτερη. Αρκετές φορές βεβαίως οι φήμες είναι υπερβολικές, ωστόσο κακά τα ψέματα πρέπει να έχεις ... μεγάλο πορτοφόλι, για να ζήσεις μόνιμα στην πόλη με τα τρελά νερά.

Το παραδέχονται άλλωστε και οι ίδιοι οι Χαλκιδέοι και οι Ευβοιώτες γενικότερα. Το σημερινό ρεπορτάζ του egnomi.gr είναι χαρακτηριστικό. Το ερώτημα απλό: Πώς κρίνετε τις τιμές της Χαλκίδας σε σχέση με άλλες πόλεις;

Δύο κορίτσια, η Εύα Καλατζοπούλου και η Ματίνα Κόγιου (φωτό πάνω) βρίσκουν την Χαλκίδα πανάκριβη σε όλα. Τους δίνουμε κατευθείαν το λόγο: " Τα ίδια ρούχα είναι πιο ακριβά στη Χαλκίδα, απ' ότι στην Αθήνα, σε σημείο που να συμφέρει να τα ψωνίσουμε από ΄κει, παρόλο που υπάρχει και το κόστος των οδοιπορικών.

''Αφήστε την τιμή του καφέ στην παραλία, υπάρχει τεράστια διαφορά, ακόμη και με παραθαλάσσια μέρη. Έχουμε πιει καφέ με 3,3 ευρώ σε παραθαλάσσια μέρη και στη Χαλκίδα κοστίζει 4 και 4,5 ευρώ. Μεγάλη διαφορά."   

Τη ίδια άποψη έχει και ο Δημήτρης Κανατσέλος (φωτό αριστερά), συνταξιούχος του ΟΤΕ, ο οποίος μας λέει χαριτολογώντας. "Καλύτερα να πίνεις καφέ στο εξωτερικό, παρά στη Χαλκίδα. Στην Κολωνία, που έτρυχε να ταξιδέψω ο καπουτσίνο κόστιζε 2,5 ευρώ, όταν στη Χαλκίδα την ίδια περίοδο η τιμή δεν έπεφτε κάτω από 3,8 ευρώ." 

Στα είδη ένδυσης και υπόδησης πάντως, ο κ. Κανατσέλος θεωρεί λογικές τις τιμές των καταστημάτων της Χαλκίδας. Αντίθετα τις θεωρούν ακριβές η Σοφία Πετρογιάννη, ξενοδοχοϋπάλληλος στην Ερέτρια και ο Τάσος Αθανασιάδης (φωτό κάτω), υπάλληλος σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Αμάρυνθο.

Οι δύο φίλοι έχουν διαφορετική άποψη από τους υπόλοιπους, αφού μας λένε: " Στα ρούχα και  στα παπούτσια είναι ακριβή η Χαλκίδα. Οι τιμές όμως στο φαγητό, στα ποτά και στον καφέ είναι πάνω-κάτω οι ίδιες με άλλες πόλεις. Λίγο ακριβότερα πουλάει η παραλία, αλλά αυτό συμβαίνει παντού, η θάλασσα είναι ακριβή, άμα θες φθήνεια πας πιο μέσα στην πόλη."

Κατά σύμπτωση οι δύο τελευταίες κυρίες, που μας μίλησαν είναι εφοριακοί. Πρόκειται για την Κατερίνα Καλαμιώτη και την Εύα Μαράκη, οι οποίες χειρίστηκαν διπλωματικά το ερώτημα, ίσως και λόγω ιδιότητας. Η κ. Μαράκη δεν θέλησε να κάνει ιδιαίτερα σχόλια. Η κ. Καλαμιώτη, που κατάγεται από τη Θήβα, πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αισθητές διαφορές στις τιμές από πόλη σε πόλη.

Εμείς, αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι η φήμη της πανάκριβης πόλης έχει προκύψει από τις -πράγματι- τσουχτερές τιμές στις παραλιακές καφετέριες. Που λέει ο λόγος, καλύτερα να πιεις καφέ στο Παρίσι, με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, παρά στην παραλία της Χαλκίδας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα καταστήματα, λίγα είναι αυτά που πουλάνε ακριβά. Τα περισσότερα έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών και προσφέρουν ποιοτικά πράγματα σε προσιτές τιμές. Όσο για την ...φθήνεια της Αθήνας, αρκετές φορές είναι ύποπτη και καταλαβαίνει ο καθένας τι εννοούμε.

Τα καταστήματα της Χαλκίδας και της Εύβοιας γενικότερα τα έχουμε μπροστά μας κάθε μέρα και όσο να ΄ναι υπάρχει διαφορετική σχέση εμπιστοσύνης, σε σχέση με τον κάθε άγνωστο σε μας Αθηναίο, που μας βλέπει μόνο σαν πορτοφόλι. Γι ΄αυτό σας συνιστούμε να προτιμάτε τα καλά καταστήματα της πόλης.

Όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση. Αυτούς ξέρετε, αυτούς εμπιστεύεστε!   

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ