Κοινωνία

Πώς να οδηγήσετε με αυτόν τον καιρό

Πώς να οδηγήσετε με αυτόν τον καιρό
9 Μαρτίου 2011, 07:30
Πρακτικές συμβουλές από το δάσκαλο οδήγησης Σταύρο Φρυγανιώτη, για να βγείτε  ... ασπροπρόσωποι στο κρύο. 

Όταν ο καιρός γίνεται ...χιονιάς, ακόμη και αν δεν στρωθούν οι δρόμοι με χιόνι, η οδήγηση απαιτεί μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε και τα ατυχήματα να αποφύγετε, αλλά και την καταπόνηση του οχήματός σας. ¶λλωστε δεν είναι τώρα ...εποχές για συνεργεία.

Εμείς, προκειμένου να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα και σωστά, απευθυνθήκαμε στο δάσκαλο οδήγησης Σταύρο Φρυγανιώτη, ο οποίος μας είπε μερικά μικρά μυστικά για την οδήγηση υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, όταν ο δρόμος πιάσει πάγο ή χιόνι. 

Καταρχήν ο δάσκαλος μας επισήμανε να μην υποτιμήσουμε καθόλου τον σημερινό καιρό στη Χαλκίδα, με το χιονόνερο και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο ίδιος εξηγεί:

"Οι δρόμοι είναι γεμάτοι λιμνάζοντα νερά, τα οποία αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, θα γίνουν πάγος. ¶ρα λοιπόν απαιτείται μεγάλη προσοχή, για να μην έχουμε ανεπιθύμητα γλιστρήματα με δυσάρεστα επακόλουθα."

Ο πρώτος χρυσός κανόνας, κατά τον κ. Φρυγανιώτη, είναι η ήρεμη οδήγηση. Οδηγούμε αυτές τις μέρες, με τα μεγάλα κρύα, με χαμηλές ταχύτητες, δεν πατάμε απότομα το γκάζι, ούτε με δύναμη το φρένο. Όλες οι κινήσεις γίνονται με ηρεμία.

Ο δεύτερος χρυσός κανόνας είναι η τήρηση απόστασης από το προπορευόμενο όχημα. Κρατάμε διπλάσια απόσταση από αυτή που κρατάμε συνήθως, ώστε να έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο αντίδρασης σε μία απρόβλεπτη κατάσταση.

Σε περίπτωση που χιονίσει πολύ και το στρώσει στους δρόμους, αποφεύγουμε τις μετακινήσεις. Αν πρέπει να μετακινηθούμε, όσο το χιόνι είναι φρέσκο τα προβλήματα είναι μικρά. Το μυστικό είναι να οδηγούμε με σταθερό γκάζι, πάνω στις ροδιές των άλλων οδηγών.

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το χιόνι παγώσει και γίνει πάγος. Τότε οδηγούμε μόνο με αντιολισθιτικές αλυσίδες και με πολύ μικρή ταχύτητα, ενώ βγάζουμε τις αλυσίδες όταν φτάσουμε σε οδόστρωμα χωρίς χιόνι. Όχι, επειδή βαριόμαστε, τις αφήνουμε και ...οργώνουμε την άσφαλτο, με κίνδυνο να τις κόψουμε και να φθείρουμε τα ελαστικά.

Δύο μικρά μυστικά, από τον κ. Φρυγανιώτη, για τους χειμερινούς μήνες:

1. Να βάζετε πάντα αντιψυκτικό στο ψυγείο του αυτοκινήτου και στο νερό για τους υαλοκαθαριστήρες, ώστε να μην παγώσουν ποτέ.

2. Μην ζεσταίνετε το αμάξι επί ώρα σε στάση και μετά ξεκινάτε. Έτσι ζεσταίνεται μόνο η μηχανή και όλα τα υπόλοιπα είναι κρύα. Ξεκινήστε αμέσως και πηγαίνετε με μικρή ταχύτητα τα πρώτα χιλιόμετρα, ώστε να ζεσταθούν ομοιόμορφα όλα τα μέρη του αυτοκινήτου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΥΛΙΔΑ: Θρήνος για τον χαμό του 33χρονου Μελέτιου Παναγιώτου

ΑΥΛΙΔΑ: Θρήνος για τον χαμό του 33χρονου Μελέτιου Παναγιώτου
Κοινωνία
[13/06/2021 - 21:33]

Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Παραλίας Αυλίδας. ...περισσότερα

ΤΑΝΑΓΡΑ: Επιχείρησε να σκοτώσει τη μάνα του με κουζινομάχαιρο

ΤΑΝΑΓΡΑ: Επιχείρησε να σκοτώσει τη μάνα του με κουζινομάχαιρο
Κοινωνία
[13/06/2021 - 17:00]

Το θύμα της επίθεσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ο δράστης συνελήφθη. ...περισσότερα

Νεκρός από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη
Κοινωνία
[13/06/2021 - 07:14]

Το όχημά του παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. ...περισσότερα