Πως επηρεάζει το lockdown super market - mini market - ψιλικατζίδικα και περίπτερα

Πως επηρεάζει το lockdown super market - mini market - ψιλικατζίδικα και περίπτερα
16 Νοεμβρίου 2020, 09:09
A+ A-
Ο Γιάννης Μαραγκός παραθέτει στοιχεία. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας...

*Γράφει ο Γιάννης Μαραγκός, γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας

Περί super market - mini market - ψιλικατζίδικα και περίπτερα:  

- Η παράταση λειτουργίας των καταστημάτων (take a way και deliveri) δεν επηρεάζει κανένα άλλο κλάδο εκτός από αυτά των εστίασης και cafe που ούτως η άλλως είναι κλειστά.

- Ο μέσος όρος παραμονής του πελάτη  σε ένα  κατάστημα (take a way) είναι 3' ενώ σε ένα mini market μόλις 1'.

- Τα mini market και τα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς, μόνο για τις ώρες που τα super market είναι κλειστά κερδίζουν (+6%) του ημερήσιου τζίρου τους, ενώ τις ώρες που όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά, super market, mini market, ψιλικατζίδικα και περίπτερα, τα μικρά καταστήματα κατέχουν το 40% της αγοράς.

- Πιο συγκεκριμένα το 2019 σε τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων, τα μικρά καταστήματα στα σνακς έκαναν 482 εκατομμύρια τζίρο έναντι 569 των super market.

Στα ροφήματα αναψυκτικά και ποτά η μικρή λιανική ήταν καλύτερη 430 εκατομμύρια έναντι 390 των super market ενώ στα γαλακτοκομικά προϊόντα τα super market έχουν πολύ καλύτερη θέση 634 εκατομμύρια έναντι 209 των μικρών καταστημάτων.

- Οι προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν από τα super market να διεισδύσουν στα μικρά καταστήματα λιανικής υπό μορφή δικαιόχρησης (francais) απέτυχε παταγωδώς, ενώ αντιθέτως για τα περίπτερα μόνο της Αθήνας, η εικόνα ήταν διαφορετική.

- Από τα 937 περίπτερα που λειτουργούσαν 31/12/2019 στο Δήμο Αθηναίων τα 38 ανήκουν σε συγκεκριμένη εταιρεία και από τα υπόλοιπα το 50% περίπου αφού ολοκληρώνονται  οι τυπικές διαδικασίες διαδοχής έχουν καταλήξει κατόπιν δημόσιας δημοπρασίας σε συγκεκριμένες εταιρείες που στη συνέχεια τα μισθώνουν σε ιδιώτες ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.

- Η θέση μου αποτυπώνει την πραγματικότητα χωρίς να αμφισβητείται ούτε ένα στοιχείο.

- Οποιοσδήποτε συνειρμός, συσχετισμός ή ταύτιση των στοιχείων με τα πρόσφατα μέτρα (LOCK DOWN), είναι καθαρά προσωπική επιλογή του καθενός  και όχι δική μου προτροπή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κλάδος που εκπροσωπώ θεσμικά καθώς και όλες οι Μμε επιχειρήσεις  όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν  δεν θα τυγχάνουν της απόλυτης στήριξης μου.

Επιστροφή