Για να καθαρίσω κυδώνια, γυαλιστερές και στρείδια

Για να καθαρίσω κυδώνια, γυαλιστερές και στρείδια
22 Μαρτίου 2011, 08:30
A+ A-
Εύκολες και χρήσιμες λύσεις για μια καλή νοικοκυρά.

* Της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου

Πώς καθαρίζουμε τα οστρακοειδή και ποιους μήνες τα απολαμβάνουμε; Ιδού οι απαντήσεις:

Πλένω πάρα πολύ καλά με τρεχούμενο κρύο νερό τα όστρακα εξωτερικά.

Φυσικά υπάρχει το ειδικό μαχαιράκι συνήθως με «ασπίδα» για να ανοίγεις τα όστρακα, αλλά αν δεν το έχουμε, μας κάνει ένα οποιοδήποτε μαχαίρι με κοντή, χονδρή, κοφτερή και ανθεκτική λεπίδα, αλλά και λαβή. 

Ποτέ δεν επιχειρώ να ανοίξω το κέλυφος με τη μύτη της λάμας αλλά πάντα με τη μέση. Θυμάμαι να αφαιρέσω το μαύρο σακουλάκι που θα βρω κοντά στο σημείο που συνδέονται τα κελύφη και θα το τραβήξω με τη μύτη της λεπίδας...

Τοποθετώ τα οστρακοειδή πάνω σε πιατέλα με τριμμένο πάγο και φέτες λεμονιού, και τα απολαμβάνω αμέσως.

Οσο για τα στρείδια, δικαίως θεωρούνται ο βασιλιάς των οστρακοειδών, μιας και υπερτερούν σε γεύση αλλά και βιταμίνες των υπολοίπων

Να θυμάστε πάντως  ότι ειδικά αυτά καταναλώνονται μόνο από Σεπτέμβριο μέχρι Απρίλη, -οι παλιοί ψαράδες  έλεγαν, χαρακτηριστικά, ότι τα στρείδια τρώγονται μόνο τους μήνες που έχουν το γράμμα «ρ»-, γιατί τους υπόλοιπους μήνες γίνονται τοξικά λόγω της αναπαραγωγής τους.

Επιστροφή