ΣΧΟΛΕΙΑ - ΕΥΒΟΙΑ: Αντιμετώπισαν τον covid με ...εμβόλιο δημιουργικότητας

ΣΧΟΛΕΙΑ - ΕΥΒΟΙΑ: Αντιμετώπισαν τον covid με   ...εμβόλιο δημιουργικότητας
10 Ιουλίου 2021, 10:10
A+ A-
Μαθητές της Εύβοιας έκαναν δράσεις και διακρίθηκαν πανελλαδικά

 

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ»

 

Τα πάντα τσάκισε στο διάβα της η πανδημία του κορωνοϊού και, μεταξύ άλλων, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν μπόρεσε, όμως, να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα των μαθητών, οι οποίοι αντιμετώπισαν τον covid με ...εμβόλιο δημιουργικότητας.
Σε πολλά σχολεία της Εύβοιας μαθητές και εκπαιδευτικοί εκπόνησαν αξιόλογες δράσεις. Κάτω από αντίξοες συνθήκες και με τις σχολικές μονάδες κλειστές για ένα εξάμηνο, κατάφεραν να υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμμα και κάποιοι, μάλιστα, απέσπασαν πανελλήνιες διακρίσεις.
Η «Γνώμη» παρουσιάζει στο σημερινό ρεπορτάζ σημαντικά επιτεύγματα μαθητών της Εύβοιας από όλες τις σχολικές βαθμίδες. Διαβάστε αναλυτικά τι ...σκάρωσαν με το μυαλό και το ταλέντο τους!

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΥΣΤΟΥ

SOS για τον υγροβιότοπο

Το δικό τους ...καμπανάκι κινδύνου χτυπάνε οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δύστου για τον υγροβιότοπο της περιοχής, που μέρα με τη μέρα αργοπεθαίνει.

Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν πολίτες και φορείς, δημιούργησαν ένα ψηφιακό βιβλίο για τη λίμνη του Δύστου, με τη βοήθεια της διευθύντριας του σχολείου Κατερίνας Κωνσταντινίδου.

Το πολύμηνο lockdown δεν κατάφερε να εμποδίσει τους μικρούς μαθητές να φτιάξουν ένα ψηφιακό λεύκωμα με την ιστορία του υγροβιότοπου, εντυπωσιακές φωτογραφίες και συνεντεύξεις.

«Τα παιδιά δεν σταματάνε να ονειρεύονται και να οραματίζονται το μέλλον της λίμνης, η ύπαρξη της οποίας είναι αναγκαία για τα πουλιά που την επισκέπτονται κάθε χρόνο» είπε στη «Γνώμη» η κα Κωνσταντινίδου.

Στο μεταξύ, το θέμα της καταστροφής του υγροβιότοπου έφερε στη Βουλή ο Ευβοιώτης βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς απάντησε ότι η λίμνη του Δύστου έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura», για τις οποίες εκπονούνται σχετικές μελέτες για τη διαχείρισή τους και τις χρήσεις γης.

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Διάκριση με σκυλόσπιτο

 

Τη διαχρονική ανικανότητα των εκάστοτε δημοτικών αρχών να αντιμετωπίσουν το έντονο πρόβλημα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ανέδειξαν εννιά μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Ερέτριας και διακρίθηκαν πανελλαδικά.

Δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση «Fluffy Shelter» (σ.σ. χνουδωτό καταφύγιο) και έφτιαξαν σκυλόσπιτο με roof garden συνδυάζοντας την αγάπη τους για τα ζώα και το περιβάλλον.

Δημιουργοί είναι η Ηρώ Μαρίνου, η Κοραλία Μεγασθένη, η Χριστίνα Κικίδη, η Μαρίνα Λιάρου, ο Βαγέλης Κακαβάς, η Αθηνά Ιωάννου, η Χριστίνα Αρμυρά και ο Βαγγέλης Κάλφας. Το project επιμελήθηκε η καθηγήτρια Βασιλική Προκοπίου.

«Βάζοντας σε πρώτο πλάνο το πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας, οι μαθητές έστησαν την επιχείρησή τους για να βοηθήσουν στη διαχείριση των αδέσποτων» τόνισε στη «Γνώμη» η Βασιλική Προκοπίου.

Η «Fluffy Shelter» κατασκευάζει σπίτια για κατοικίδια ζώα από ανακυκλώσιμα υλικά συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Η Κοραλία Μεγασθένη σημείωσε σχετικά:

«Αγοράζοντας κάποιος προϊόντα από την εταιρεία μας, στηρίζει ζωόφιλες οργανώσεις και προωθεί την υιοθεσία των αδέσποτων. Τέλος, βοηθάει στην προστασία του πλανήτη».

Πρώτη κατασκευή της «Fluffy Shelter» είναι ένα σκυλόσπιτο με roof garden! «Στην οροφή μπορεί να καλλιεργηθούν λουλούδια και φυτά, ώστε το σπίτι του ζώου να αποτελεί μια ανάσα πρασίνου» είπε η Χριστίνα Κικίδη και πρόσθεσε:

«Για να μην υπάρχουν διαρροές από τα νερά κατά τη διάρκεια του ποτίσματος, καλύψαμε την οροφή με ασφαλτόπανο. Μονώσαμε την κατασκευή με μπουκάλια γεμάτα πριονίδι και βάψαμε τους τοίχους με ειδική μπογιά».

Για την υλοποίηση της ιδέας, οι μαθητές δούλεψαν διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του lockdown. Ολοκλήρωσαν το έργο τους και συμμετείχαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2021».
Κατέκτησαν, μάλιστα, την τέταρτη θέση και απέσπασαν έπαινο σε διαδικτυακή εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες. Το αποτέλεσμα γέμισε χαρά τους δημιουργούς, τους εκπαιδευτικούς,  τους γονείς και τη διευθύντρια του σχολείου ¶ννα Καραμπατσόλη.
 

ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

Σάρωσαν καλλιτεχνικά

Ταινία μικρού μήκους έκαναν επτά μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Εύβοιας για την πραγματική ιστορία ενός αγοριού, που η ζωγραφική το βοήθησε να αντέξει σΆ ένα δύσκολο σχολικό περιβάλλον.

Αποτέλεσμα ήταν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο animation σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό, που πραγματοποίησαν το Υπουργείο Παιδείας και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Πρόκειται για τους μαθητές του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών Αργύρη Σταμέλο, Γιάννη Παπαβασιλόπουλο, Μαρία Μπουλούκου, Δήμητρα Οικονόμου, Ανδρέα Γκάρο (Γ΄ τάξη), Αλέξανδρο Γιαννόπουλο και Λία Σταματίου (Β΄ τάξη).

Για την παραγωγή της ταινίας συνεργάστηκαν η εικαστικός Κατερίνα Ζερβού, η γραφίστρια Ιωάννα Παρασκευοπούλου και η κοινωνική λειτουργός Αντιγόνη Αναστασιάδου.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου στη Ριτσώνα Ευτυχία Κολέκα, η βράβευση των μαθητών θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο στο ίδρυμα «Κακογιάννη» στην Αθήνα. Σημαντική και μάλιστα διπλή διάκριση σημείωσε το σχολείο και στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς Αγώνες του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Σκίτσο» κέρδισε ο Αλέξανδρος Γιαννόπουλος, ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε ένα ομαδικό έργο όλων των μαθητών του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.

 

1o EΠΑΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Γκολ γεμάτο ...υγεία πριν το ατύχημα - σοκ

 

Την αξία των πρώτων βοηθειών ανέδειξαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας πολύ πριν τη σοκαριστική κατάρρευση του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φινλανδία.

Στο πλαίσιο σχεδίου δράσης, που υλοποίησαν καθΆ όλη τη χρονιά, δημιούργησαν ένα μικρό ιατρείο πρώτων βοηθειών στο σχολείο τους για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα υγείας.

Η μαθήτρια Δωριλένα Λουκά είπε στη «Γνώμη» σχετικά: «Αφορμή στάθηκε ο κορωνοϊός, αλλά η περιπέτεια του Έρικσεν ανέδειξε τη σημασία των πρώτων βοηθειών. Μακάρι κάθε σχολείο να έχει από έναν απινιδινωτή».

Το σχέδιο δράσης περιλάμβανε ακόμη τη δημιουργία σεισμικής τράπεζας, την κατασκευή video wall, αναβάθμιση του προαυλίου του σχολείου και πρόγραμμα τοπικής ιστορίας για την Επανάσταση του 1821.

Για τη σεισμική τράπεζα, η Σοφία Μπακρή και η Βασιλική Μπαράλα εξήγησαν: «Προσομοιώσαμε τη μετακίνηση του εδάφους κατά τη διάρκεια του σεισμού και μάθαμε περισσότερα για τις επιπτώσεις του στα κτήρια».
Με τέσσερις οθόνες έφτιαξαν το video wall οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας και ο Νίκος Γιωτόπουλος σημείωσε ότι θα φανεί χρήσιμο σε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις του σχολείου.

Όσον αφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δούλεψαν οι μαθητές Μάριος Γάτος, Θάνος Βλάχος και Νίκος Γιωτόπουλος. «Αναλύσαμε την ιστορία μέσα από τις ονοματοδοσίες των οδών και μάθαμε για ήρωες που αγνοούσαμε» είπε ο Μάριος. Οι τρεις μαθητές δημιούργησαν και σχετική ενότητα στην ιστοσελίδα του σχολείου τους.

Τέλος, οι μαθητές βελτίωσαν το προαύλιο του σχολείου. Τοποθέτησαν όργανα γυμναστικής και αντιολισθητικές ταινίες στις σκάλες, ενώ δημιούργησαν θέσεις πάρκινγκ για ποδήλατα με στόχο την προώθηση της οικολογικής μετακίνησης.

Υπεύθυνος του σχεδίου δράσης ήταν ο εκπαιδευτικός Γιώργος Κεσελόπουλος, ενώ συμμετείχαν οι συνάδελφοί του Εύη Χατζηγιάννη, Μπάμπης Μπέης, Μαρίνα Ζαννέ, Τάσος Μαρινάκης, Γιάννης Πασλής και Μιχάλης Μωραϊτίδης.

Στο αναβαθμισμένο προαύλιο του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας και με τη βοήθεια του νέου video wall παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες οι δράσεις των μαθητών. Δυστυχώς, οι γονείς δεν μπόρεσαν να δώσουν το «παρών» λόγω covid.
 

 

Επιστροφή