Εργατικά

Η οδύσσεια του Θεμιστοκλή Μίχου ...ξύπνησε τον υπουργό

Η οδύσσεια του Θεμιστοκλή Μίχου ...ξύπνησε τον υπουργό
17 Ιουλίου 2021, 15:13
Aπίστευτη ταλαιπωρία για την έκδοση αναπηρικής σύνταξης

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ»

Την παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη προκάλεσε το μαρτύριο που περνάει την τελευταία τριετία ο Αμαρύνθιος Θεμιστοκλής Μίχος εξαιτίας της αναλγησίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Τα βάσανα για τον 53χρονο ξεκίνησαν από την πρόωρη γέννησή του, η οποία του προξένησε φιλασθένεια. Τα προβλήματα υγείας μεγάλωναν με το χρόνο και μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί σε πέντε χειρουργεία μόνο για την ουροδόχο κύστη του.

Παράλληλα, αντιμετωπίζει προβλήματα με τις ορμόνες, τα μάτια, το παχύ έντερο, τους πνεύμονες κ.α. Έτσι, το 2018 ο Μίχος εξετάστηκε από επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για να λάβει αναπηρική σύνταξη 540 ευρώ.

Διαγνώστηκε με αναπηρία σε ποσοστό 70%, αλλά λεφτά είδε μετά από δύο χρόνια! «Αναγκάστηκα να πουλήσω κοψοχρονιά ένα ακίνητο στην παραλία της Αμαρύνθου για να ζήσω» είπε στη «Γνώμη» ο Θεμιστοκλής Μίχος και συνέχισε:

«Είχα φτάσει στο αμήν, όταν τον Αύγουστο του 2020 μού καταβλήθηκε η σύνταξη δύο ετών. Μάλιστα, είχε ήδη λήξει η πιστοποίηση της αναπηρίας μου και ξεκίνησα εκ νέου τη διαδικασία λίγο πριν λάβω μαζεμένα τα χρήματα».

Αυτή ήταν η αρχή του δεύτερου γύρου ταλαιπωρίας για τον Θεμιστοκλή Μίχο, ο οποίος δεν έχει ακόμη κλείσει. Έμπλεξε με τον κορωνοϊό, αλλά κυρίως με την κακή λειτουργία και την αδιαφορία του ΕΦΚΑ. Ο ίδιος σημείωσε σχετικά:

«Τον Ιούλιο του 2020 ζήτησα να περάσω ξανά από εξέταση, αλλά η αίτησή μου ακυρώθηκε από λάθος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Όταν το αναγνώρισαν, είχε έρθει το lockdown για τον κορωνοϊό και οι επιτροπές δεν λειτουργούσαν.

»Τελικά, εξετάστηκα από επιτροπή τον περασμένο Ιανουάριο και διαγνώστηκα εκ νέου με αναπηρία 70%. Έξι μήνες μετά, όμως, δεν έχω πάρει ούτε ευρώ. Η σύνταξη δεν έχει εκδοθεί ακόμη και τα βγάζω πέρα με μεγάλη δυσκολία».

Πειθαρχικός έλεγχος

Ο φάκελος του Θεμιστοκλή Μίχου ήταν στον ΕΦΚΑ Λαμίας. Τον περασμένο Απρίλιο, όμως, για άγνωστο λόγο μεταφέρθηκε στα γραφεία του φορέα στην Αθήνα και από τότε ο 53χρονος δεν έχει καμία ενημέρωση.

«Τα γραφεία είναι στην οδό Αχαρνών, αλλά δεν απαντούν στα τηλέφωνα. Επίτηδες όπως έμαθα, για να μην ...ενοχλούνται οι υπάλληλοι. Έχω στείλει 40 επιστολές διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ» κατέληξε ο κ. Μίχος.

Η “οδύσσεια” του 53χρονου, καθώς και άλλων εννιά ασφαλισμένων κινητοποίησε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος διέταξε πειθαρχικό έλεγχο για την υπόθεση.

Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, αλλά το μπάχαλο του οργανισμού θέλει τιτάνιο αγώνα για να εξαφανιστεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα στάση εργασίας από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Νέα στάση εργασίας από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Χαλκίδας
Εργατικά
[20/09/2021 - 19:59]

Οι αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. ...περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Τρεις μεγάλες αλλαγές σε άδειες και αργίες

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Τρεις μεγάλες αλλαγές σε άδειες και αργίες
Εργατικά
[14/09/2021 - 13:33]

Αδεια μητρότητας, γονική, φροντιστή, ευέλικτο ωράριο εργασίας για γονείς. ...περισσότερα