Πολιτική

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο οδικός άξονας Χαλκίδα- Στροφυλιά κλειδί για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο οδικός άξονας Χαλκίδα- Στροφυλιά κλειδί για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας
14 Δεκεμβρίου 2021, 20:37
Διαβάστε τι είπε ο πρωθυπουργός για το νέο δρόμο, που εκπονείται από το κυβερνητικό επιτελείο.

Την δημιουργία νέου δρόμου μήκους 56 χιλιομέτρων που θα  αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην Βόρεια Εύβοια και θα συνδεθεί με το σχέδιο ανασυγκρότησης ανακοίνωσε ο  πρωθυπουργός στην 5ωρη σύσκεψη στην Ιστιαία, το πρωί της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου.

Αυτή ήταν και η πιο σημαντική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αρχικά τόνισε: "Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε μια φυσική καταστροφή σε μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε."

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το κυβερνητικό σχέδιο, σημαντικό και εμβληματικό έργο του οποίου είναι ο νέος οδικός άξονας από τη Χαλκίδα στη Στροφυλιά, για τον οποίο σημείωσε:

" Η οδική πρόσβαση παραμένει το κλειδί για την μετάβαση της βόρειας Εύβοιας σε μία νέα αναπτυξιακή εποχή. Γι’ αυτό και το έργο αυτό θα το δρομολογήσουμε και θα είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής, το οποίο θα συνδεθεί τελικά με το σχέδιο για την Εύβοια."

Περιγράφοντας το σχέδιο που εκπονείται τόνισε:

" Μιλάμε για ένα δρόμο 56 χιλιόμετρα, μιλάμε για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια.

Ένα έργο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα σπάσει την οδική απομόνωση της Βόρειας Εύβοιας και θα καταστήσει την υλοποίηση όλου του υπόλοιπου σχεδίου μας πολύ πιο εύκολη."

Τρεις θεσμικές παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η καταστροφή του καλοκαιριού έδωσε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να κάνει τρεις θεσμικές παρεμβάσεις. Η πρώτη είναι η μεταβίαση των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες περιφέρειες στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Η δεύτερη είναι ο θεσμός του Αναδόχου Αναδάσωσης και η τρίτη οι προληπτικοί καθαρισμοί των ιδιαίτερα ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων. 

Στο μεταξύ, ο Σταύρος Μπένος ανακοίνωσε ότι από από την Τρίτη λειτουργεί η πλατφόρμα διαβούλευσης για το πρόγραμμα αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας με τον τίτλο "Εύβοια Μετά" όπου οι πολίτες και οι φορείς μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. 

Στη διάρκεια της συζήτησης οι Υπουργοί και τα στελέχη της Κυβέρνησης ανέλυσαν τις επιμέρους δράσεις του κυβερνητικού σχεδίου που ήδη υλοποιούνται. 

Ο Υπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος είπε ότι ήδη έχουν δοθεί 12,1 εκατομμύρια ευρώ σε νοικοκυριά, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις. Ο Υπουργός Περιβάλλονος Γιώργος Αμυράς μίλησε για τη μελέτη αναδάσωσης και το master plan για το νέο δάσος, όπως επίσης και για τα αντιδιαβρωτικά έργα που είναι 500 χιλιομέτρων στο δήμο Ιστιαίας και 720 χιλιομέτρων στην περιοχή της Λίμνης.  

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος ανέλυσε την επιτυχημένη προσπάθεια να εξαλειφθεί το κενό που συνήθως παρατηρείται μεταξύ προγραμματικών περιόδων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πρώτη στην Ευρώπη εγκεκριμένο το νέο ΕΣΠΑ». 

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης για το Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς στην Εύβοια. «Θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής», σημείωσε  η Υπουργός. .

Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε, επίσης, στο παλαιό υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό, έργο Τσίλλερ, το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο. Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο «Εύβοια Film Project» που θα πραγματοποιείται στη Λίμνη.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας (μεταξύ άλλων με μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο) καθώς και του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου και παράλληλα την ενίσχυση του στόλου των οχημάτων με δύο Κινητές Μονάδες Υγείας για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε όλα τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Στο ίδιο πλαίσιο δρομολογείται η αγορά νέων ασθενοφόρων για τα δύο Κέντρα Υγείας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ανακοινώθηκε η ίδρυση δύο νέων ΚΕΠ στη Βόρεια Εύβοια, ένα στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού και ένα στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας. 

Αναφέρθηκαν ακόμη οι ενέργειες που γίνονται και θα γίνουν για την προβολή του τουρισμού, όπως και η ίδρυση ΙΕΚ τουρισμού στην Αιδηψό.  Για την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος ανακοινώθηκε η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Νέου Δάσους της Βόρειας Εύβοιας, ενά τονίστηκε ότι θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στήριξης της τοπικής κοινωνίας, εκτός από αυτές που ήδη έχουν υλοποιηθεί. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, αρμόδια για τις Υπηρεσίας Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, οι βουλευτές Εύβοιας της ΝΔ, Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, o Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Γιώργος Κελαϊδίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, υπεύθυνη για την εποπτεία του προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας Μαρία Αναγνώστου, ο Δήμαρχος Δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς και ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΥΛΙΔΑ: Ξεκινάει το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας στο Βαθύ

ΑΥΛΙΔΑ: Ξεκινάει το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας στο Βαθύ
Πολιτική
[28/05/2022 - 19:30]

Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε από την Δήμαρχο και τον ανάδοχο του έργου. ...περισσότερα

ΛΟΥΤΣΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ο Θανάσης Ζεμπίλης

ΛΟΥΤΣΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ο Θανάσης Ζεμπίλης
Πολιτική
[28/05/2022 - 14:10]

  Διαπίστωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. ...περισσότερα

Ο Μαρίνος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τις απολύσεις στην Υπηρεσία Ασύλου

Ο Μαρίνος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τις απολύσεις στην Υπηρεσία Ασύλου
Πολιτική
[28/05/2022 - 12:01]

Ζητάει να επανέλθουν στη δουλειά τους 10 εργαζόμενες. ...περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ: Αποθέωσε Πούτιν και Ερντογάν!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ: Αποθέωσε Πούτιν και Ερντογάν!
Πολιτική
[28/05/2022 - 10:47]

Διαβάστε τι είπε ο αρχηγός της "Ελληνικής Λύσης". ...περισσότερα