Η Λίλιαν Ζλακώνη πλήρωσε στο ΠΑΚΟΕ 2000 ευρώ μετά από δικαστική απόφαση

Η Λίλιαν Ζλακώνη πλήρωσε στο ΠΑΚΟΕ 2000 ευρώ μετά από δικαστική απόφαση
20 Ιανουαρίου 2022, 09:37
A+ A-
Δείτε την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών για το θέμα.

Μία δικαστική διαμάχη, η οποία εκκρεμούσε από το 2016 ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την καταβολή 2000 ευρώ από την πρώην αντιδήμαρχο του Δήμου Χαλκιδέων και πρόεδρο του ΔΟΑΠΠΕΧ Λίλιαν Ζλακώνη προς το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ, σχετικά με την υπόθεση, εκδόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022 και αναφέρει τα εξής:

"Άλλη μία υπόθεση στην οποία το ΠΑΚΟΕ δικαιώθηκε για πολλοστή φορά. Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τα προβλήματα της περιοχής της Εύβοιας, συναντήσαμε και πάλι εμπόδια από τοπικούς πολιτικούς άρχοντες.

Ωστόσο οι ανυπόστατες κατηγορίες και οι δυσφημιστικές σε βάρος μας εκφράσεις, διατυπώθηκαν μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, γι΄ αυτό και κατέληξαν να πέσουν στο κενό με τη δικαιοσύνη να καταδικάζει τους επικριτές μας σε αποζημίωση.

Η οριστική δικαστική απόφαση που εκδόθηκε, σύμφωνα με τα παρακάτω, δικαίωσε απόλυτα το ΠΑΚΟΕ, τόσο ουσιαστικά όσο και ηθικά, που αδιάκοπα εδώ και 42 χρόνια, αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα και αποκαλύπτει τα συμφέροντα των πολιτικών και των επιχειρηματιών σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας, των πολιτών και τολμάει να εκφράζεται και να ενεργεί με γνώμονα το κοινωνικό όφελος.

Συγκεκριμένα:

Το ΠΑΚΟΕ τον Ιούνιο 2016 ξεκίνησε μία έρευνα για την καταλληλόλητα των υδάτων κολύμβησης και του πόσιμου νερού σε επιλεχθέντα σημεία και παραλίες της Εύβοιας.

Στις 20-6-2016 ζητήσαμε με επιστολή από το Δήμο Χαλκίδας τη συνδρομή του για την οργάνωση ενημερωτικής και ψυχαγωγικής εκδήλωσης, συνισταμένης της συνδρομής στην παραχώρηση χώρου και στην οικονομική ενίσχυση με 2.400 ευρώ, στο δε πλαίσιο της εκδήλωσης θα ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα της έρευνάς μας περί της καταλληλόλητας των υδάτων (κολύμβησης και πόσιμου νερού) που εντωμεταξύ θα πραγματοποιούσαμε, τονίζοντας πως η εκδήλωση δεν σχετίζεται ούτε εξαρτάται από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που θα κάναμε.

Ο Δήμος μας δήλωσε πως αδυνατεί να αναλάβει την μερική κάλυψη του κόστους της εκδήλωσης, η οποία προγραμματίστηκε τελικά για την 15-7-2016.

Εντωμεταξύ το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε τη δειγματοληψία τόσο για την καταλληλόλητα του νερού κολύμβησης όσο και του πόσιμου νερού, όπως άλλωστε την είχε προγραμματίσει.

Από τις 15 παραλίες στην Εύβοια που κάναμε δειγματοληψίες, οι 6 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση, ενώ ακατάλληλο για πόση βρέθηκε το νερό στην Ερέτρια και στην περιοχή των Ψαχνών. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο με αριθμό 155/30-06-2016 Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα.

Ευθύς αμέσως η πρώην Αντιδήμαρχος Χαλκίδας κα Λίλιαν Ζλακώνη δημοσίευσε στην προσωπική σελίδα της στο Facebook την παρακάτω ανακοίνωση:

«Εκδικητικά λειτούργησε το ΠΑΚΟΕ στο Δήμο Χαλκιδέων επειδή αρνήθηκε να κάνει εκδήλωση στο στρογγυλό κόστος κάποιων χιλιάδων ευρώ!! Έτσι ελαφρά τη καρδία διακατεχόμενος από αισθήματα απόρριψης και εκδικητικότητας ο Χ υπεύθυνος της εκδήλωσης, προέβη στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις περί ακαταλληλότητας των θαλασσών στον Καλλικρατικό μας Δήμο!!

Η πρόταση του ΠΑΚΟΕ και οι απαιτήσεις τόσο σε υλικοτεχνική κάλυψη όσο και χρηματική για τις ανάγκες της εκδήλωσης, στη διάθεση οποιουδήποτε την ζητήσει!!

Οι θάλασσές μας πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να έχουν γαλάζιες σημαίες οι οποίες κυματίζουν εκ νέου για το καλοκαίρι, εφόσον πιστοποιημένα εργαστήρια, αφού έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες, δίνουν την άδεια για την ανάρτησή τους!! Καλά μπάνια άφοβα!! Τον φόβο ας τον έχουν οι εκβιαστές με τις δηλώσεις και τις συμπεριφορές τους!»

Επιπλέον και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κος Φάνης Σπανός ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook την εξής ανακοίνωση:

«Άστοχη, παραπλανητική και αντιεπιστημονική η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ για δήθεν ακαταλληλότητα των ακτών της Εύβοιας.

Εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί για αποκατάσταση της αλήθειας και επισήμανση των σφαλμάτων  του δημοσιεύματος. Κοινώς κάντε το μπάνιο σας και το μεσημέρι διαβάστε την ανακοίνωσή μας».

Κατόπιν αυτών το ΠΑΚΟΕ δεν μπορούσε να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και άσκησε εναντίον του Δήμου Χαλκίδας, της Λίλιαν Ζλακώνη ως Αντιδημάρχου Χαλκίδας και του Φάνη Σπανού ως Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας αγωγή ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ζητώντας να του καταβάλουν ο καθένας το ποσό των ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000,00) ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης για τις παραπάνω δυσφημιστικές αναρτήσεις στην προσωπική σελίδα τους στο Facebook που ξεκάθαρα αφορούσαν το ΠΑΚΟΕ.

Στις 04.04.2019 εκδόθηκε επί της ως άνω αγωγής η υπ’ αριθμόν 1041/2019 οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του ΠΑΚΟΕ και έκρινε πως η Αντιδήμαρχος κα Λίλιαν Ζλακώνη, με την ιδιότητα της Προέδρου του εδρεύοντος στη Χαλκίδα ΝΠΔΔ «Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.ΑΠ.ΠΕ.Χ.) πράγματι προέβη σε δυσφημιστική ανάρτηση στην προσωπική σελίδα της στο Facebook που αφορούσε το ΠΑΚΟΕ και θα πρέπει για το λόγο αυτό να αποζημιώσει το ΠΑΚΟΕ με το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ καθώς και να προβεί σε επανορθωτική της προσβολής αυτής διαδικτυακή ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Facebook και της απαγορεύει την προσβολή αυτή στο μέλλον.

Για το Δήμο Χαλκίδας και για τον Αντιπεριφερειάρχη έκρινε το ως άνω Δικαστήριο ότι ο μεν πρώτος δεν εμπλέκεται στην ως άνω δυσφημιστική ανάρτηση της Αντιδημάρχου καθώς κρίθηκε ότι αυτή δεν λειτούργησε ως όργανο του εν λόγω Δήμου αλλά ως πρόεδρος του εδρεύοντος στη Χαλκίδα ΝΠΔΔ «Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.ΑΠ.ΠΕ.Χ.), ο δε δεύτερος κρίθηκε ότι η ένδικη ανακοίνωσή του δεν είχε τα χαρακτηριστικά της συκοφαντικής δυσφήμισης, δυσφήμισης ή εξύβρισης και ότι σε κάθε περίπτωση η όποια ανάρτησή του έγινε από δικαιολογημένο ενδιαφέρον και εκ της θεσμικής θέσεώς του, προκειμένου να καθησυχάσει τους πολίτες της περιφέρειάς του.

Έκτοτε η Αντιδήμαρχος αν και κατέθεσε έφεση δεν την προσδιόρισε ποτέ.

Εν τέλει το Δεκέμβριο του 2021 το ΠΑΚΟΕ κατέληξε σε ένα κείμενο από κοινού συμφωνίας με την κα Ζλακώνη, δεχόμενο να περιορίσει την απαίτησή του στο ποσό των 2.000 ευρώ, παραιτούμενο από – χαρίζοντας ουσιαστικά- τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα.

Με την υπογραφή του ιδιωτικού αυτού συμφωνητικού και την καταβολή από μέρους της πρώην Αντιδημάρχου του ως άνω ποσού, η αντιδικία θεωρείται πως έχει λήξει και για τα δύο μέρη, το δε ΠΑΚΟΕ αισθάνεται και πάλι δικαιωμένο απέναντι σε όλους αυτούς που έχουν την πεποίθηση πως μπορούν να δρουν στο απυρόβλητο.

Και αυτή η απόφαση, όπως και άλλες στο παρελθόν, ενισχύει την πίστη μας σε αυτό που κάνουμε επί 42 συναπτά έτη, που δεν είναι άλλο από την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη των προβλημάτων του και την ενημέρωση των πολιτών επί των θεμάτων αυτών."

Επιστροφή