Κους-κους & σχόλια

ΧΑΛΚΙΔΑ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πώς βλέπει η νεολαία την αγορά των Rafale;

23 Ιανουαρίου 2022, 10:30
¶λλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν και άλλοι απλά δεν γνωρίζουν το θέμα...

Τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale -από τα συνολικά 24 που θα παραλάβει σταδιακά η χώρα μας μέχρι το 2023-, βρίσκονται ήδη στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου, τα έξι δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη νέα τους "φωλιά", στην Τανάγρα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Χαλκίδα. 

Μετά τη συμβολική πτήση πάνω από την Ακρόπολη, το "σμήνος" των μαχητικών κατευθύνθηκε προς την 114 πτέρυγα μάχης, όπου και έγινε η τελετή άφιξης με κάθε επισημότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε "δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός χωρίς θωράκιση με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις".

Ποια είναι, όμως, η γνώμη της νεολαίας για την αγορά των Rafale από την ελληνική κυβέρνηση;

¶λλοι έχουν εμπεριστατωμένη άποψη και συμφωνούν, άλλοι
διαφωνούν και άλλοι απλά δεν το γνωρίζουν το θέμα.

Ακολουθεί ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ από το κέντρο της Χαλκίδας, μαζί με τις απαντήσεις. Πάμε να τις δούμε...

 

Δέσποινα Καραγεώργου

«Γνωρίζω από ...πρώτο χέρι για τα Rafale, επειδή ο μπαμπάς μου είναι πυροσβέστης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Συμφωνώ με το ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται με τελευταίας τεχνολογίας αεροσκάφη. Τα θεωρώ πολύ χρήσιμα διότι έχουν την δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης διάφορων αποστολών. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», είπε η Χαλκιδέα φοιτήτρια του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών Δέσποινα Καραγεώργου.

Στέβη Κατσικαντάμη

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου ειδήσεις το τελευταίο διάστημα, οπότε δεν γνωρίζω τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα», είπε η Χαλκιδέα Στέβη Κατσικαντάμη.

Δημήτρης Μπιλάλης

«Εννοείται πως γνωρίζω για τα αεροσκάφη. Δεν επιτρέπεται να είμαι δεκανέας στο στρατό και να μην γνωρίζω γι' αυτό το γεγονός που θα αφήσει ιστορία. Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την κίνηση της Ελλάδας γιατί αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν ειδικά όπλα, που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες», ανέφερε ο 22χρονος δεκανέας Δημήτρης Μπιλάλης, από την Ερέτρια.

¶γγελος Παλαιολόγος

«Είμαι ενήμερος γι' αυτή την κίνηση που έκανε η χώρα μας, αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ καθόλου. Με αυτά τα δισεκατομμύρια που έδωσε η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να τα επενδύσει στο σύστημα Υγείας της χώρας μας», είπε ο Χαλκιδέος ζαχαροπλάστης ¶γγελος Παλαιολόγος.

Αθηνά Δραβαλοπούλου

«Φυσικά και ξέρω για τα έξι πρώτα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που αγόρασε η χώρα μας. Η γνώμη μου πάνω σε αυτό το θέμα είναι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να μοιράσει ισάξια αυτόν τον πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, αλλά και της ασφάλειας του κράτους», είπε η Αθηνά Δραβαλοπούλου, από την Χαλκίδα.

¶ρης Γκίζαλης

«Λυπάμαι, αλλά δεν έχω ακούσει τίποτα τις τελευταίες μέρες σχετικά με αυτό το θέμα. Ούτε πότε ήρθαν τα αεροσκάφη, ούτε πόσο αγοράστηκαν, ούτε που βρίσκονται, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη», είπε ο Χαλκιδέος ¶ρης Γκίζαλης.

Διονύσης Λούσα

«Φυσικά γνωρίζω για τα μαχητικά αεροσκάφη που αγόρασε η Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η αμυντική θωράκισή μας. Απλά πιστεύω ότι το ποσό ήταν πολύ μεγάλο για να επενδυθεί μόνο εκεί. Θα μπορούσαν με τόσα πολλά χρήματα να κλείσουν τις πληγές που έχει τώρα η χώρα μας στην εποχή πανδημίας που ζούμε. Να μοιράζουν στο κόσμο δωρεάν τεστ, μάσκες και να ανοίξουν καινούργιες πτέρυγες Covid», τόνισε ο Διονύσης Λούσα, από την Ερέτρια, ο οποίος ασχολείται τον τελευταίο καιρό με τον χώρο του μόντελινγκ.

Αμαλία Κωσταρά

«Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν προλαβαίνω να δω ειδήσεις τον τελευταίο καιρό και προτιμάω να διαβάζω τα μαθήματά μου για το σχολείο. Οπότε δεν είμαι καθόλου ενημερωμένη γι' αυτό το θέμα», είπε η Χαλκιδέα μαθήτρια Αμαλία Κωσταρά.

Μιχάλης Μαλισιόβας

«Αναμφισβήτητα στρατηγικά πλεονεκτήματα, αλλά και ποικίλες σημαντικές προκλήσεις, επιφυλάσσει για τη χώρα μας η απόκτηση σύγχρονων μαχητικών Rafale και F-35. Πρόκειται για τους πυραύλους αέρος, οι οποίοι θα δώσουν ασύμμετρο πλεονέκτημα στην Ελλάδα, οπότε συμφωνώ με αυτή την κίνηση της χώρας μας. Πιστεύω ότι το χρειαζόμαστε», είπε ο ιδιοκτήτης καφέ Μιχάλης Μαλισιόβας, από το Βασιλικό.

Αρμάντο Μπιτσούκος

«Έχω ενημερωθεί σχετικά με τα Rafale και επίσης τα είδα με τα μάτια μου τη μέρα που έφτασαν στην αεροπορική βάσης της Τανάγρας γιατί το σπίτι μου είναι πολύ κοντά και είχα αυτό το προνόμιο. Πιστεύω ότι ήταν μια πολύ κίνηση για την Πολεμική μας Αεροπορία...», ανέφερε ο Αρμάντο Μπιτσούκος, από το Σχηματάρι.