Πολιτισμός

Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαίους θησαυρούς στην Οδησσό

Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαίους θησαυρούς στην Οδησσό
27 Μαΐου 2022, 14:00
Σκάβοντας τα χαρακώματα για την οχύρωση της Οδησσού

Oυκρανοί στρατιώτες στην προσπάθειά τους να οχυρώσουν την περιοχή της Οδησσού από του Ρώσους εισβολείς, ανακάλυψαν αρχαίους «θησαυρούς» ελληνικής προέλευσης. 

Πρόκειται για δύο άθικτα δοχεία, και θραύσματα αγγείων, απομεινάρια αρχαίας ελληνικής αποικίας, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού.

Εξαιτίας του πολέμου, ο αρχαιολογικός χώρος που αποκαλύφθηκε στα χαρακώματα δεν πρόκειται να μελετηθεί σύντομα ή να ανασκαφεί. Πρόκειται ίσως για μια αποικία Ελλήνων στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτοί οι αμφορείς χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά υγρών προϊόντων, όπως το κρασί και το λάδι.

Οι Έλληνες συναλλάσσονταν με τους Σαρμάτες, τους Κιμμέριους και συγκεκριμένα τους Σκύθες που, όπως και η Ουκρανία, παρείχαν μια ποσότητα σιταριού.

Όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, τόσο μεγαλώνει ο φόβος για τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας. Τα αμυντικά και οχυρωματικά έργα μπορούν επίσης να βλάψουν ή και να καταστρέψουν ένα πολύτιμο αρχαιολογικό χώρο ή να παραδοθούν σε αρχαιοκάπηλους.

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ουνέσκο κάλεσε Ρώσους και Ουκρανούς να σεβαστούν τη Συμφωνία της Χάγης, του 1954, για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, σε περίπτωση πολέμου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Πολυφωνική Χορωδία Αγίας Μαρίνας εντάσσεται στο Θέατρο Χαλκίδας

Η Πολυφωνική Χορωδία Αγίας Μαρίνας εντάσσεται στο Θέατρο Χαλκίδας
Πολιτισμός
[29/06/2022 - 08:07]

Διευρύνεται το καλλιτεχνικό πεδίο δράσης του Θεάτρου, με την ένταξη της Χορωδίας. ...περισσότερα