ΑΛΙΒΕΡΙ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Λειτουργεί παράνομος σκουπιδότοπος και ο Δήμος ολιγωρεί

14 Ιουνίου 2022, 19:46
A+ A-
Δείτε την καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων.

Ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων, προχώρησε σε νέα καταγγελία, έξι μήνες μετά την πρώτη, για τον σκουπιδότοπο στην θέση Τσαρούχα Αλιβερίου, αφού η κατάσταση παραμένει μέχρι σήμερα η ίδια.

Στη νέα καταγγελία αναφέρονται τα εξής:

« Συγκεκριμένα, δίπλα στην αποκατασταθείσα χωματερή (ΧΑΔΑ) Αλιβερίου εξακολουθούν να εναποτίθενται σκουπίδια διαφόρων ειδών καθώς και άλλα υλικά διαφόρων συστάσεων.

Ο χώρος αυτός είχε χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου επί αρκετά έτη, για την προσωρινή απόθεση των σκουπιδιών και την εντός ολίγων ημερών μεταφορά τους με μεγάλα φορτηγά στη Θήβα. Μετά την δημιουργία και λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) η διαδικασία αυτή τερματίστηκε.

Παρ' όλα αυτά, σ' αυτόν τον χώρο εξακολουθούν να εναποτίθενται διαφόρων ειδών υλικά, πολλά εκ των οποίων είναι επικίνδυνα στο να μολύνουν τον περιβάλλοντα χώρο και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Κατά την επιτόπια επισκόπηση μας τις προηγούμενες ημέρες, παρατηρήσαμε ότι τα υλικά αυτά έχουν σκεπαστεί πρόχειρα με χαλίκι σε μεγάλη έκταση χωρίς σχέδιο και υγειονομική ταφή.

Επίσης στο πρανές αυτής της «ταφής» και στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν οικιακές συσκευές, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, πλαστικά, λάστιχα, υλικά άγνωστης σύστασης και κλαδέματα τα οποία είναι επικίνδυνα για πρόκληση πυρκαγιάς.

Τονίζουμε ότι αυτό που γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση διαφόρων υλικών και απορριμμάτων είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Είχαμε προτείνει να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως:

  • Απορρύπανση της περιοχής
  • Περίφραξη του χώρου(όπως με τον αποκατασταθέντα ΧΑΔΑ)
  • Συχνό έλεγχο και επιτήρηση του χώρου
  • Κατάλληλη σήμανση για την μη απόρριψη υλικών και σκουπιδιών

Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, στην τοπική κοινωνία και ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την ολιγωρία του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και όποιου άλλου φορέα έχει θεσμική ευθύνη και απαιτούμε άμεσα να ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του Αλιβερίου.»

Επιστροφή