Οικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
21 Ιουνίου 2022, 17:51
Δείτε πως γίνονται οι αιτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πόση είναι η επιδότηση.

Άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης 21  Ιουνίου η πλατφόρμα   allazosyskevi.gov.gr για όσους ενδιαφερόμενους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανοίξει σταδιακά για όλους.

Το πρόγραμμα επιδοτεί ιδιώτες/νοικοκυριά για την αντικατάσταση συγκεκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές και την παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής κατηγορίες συσκευών:

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά της νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της δαπάνης.

Παράλληλα για κάθε αγορά νέας συσκευής δημιουργείται η υποχρέωση παράδοσης μιας παλιάς συσκευής που θα λειτουργεί κανονικά και θα ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ωφελούμενων, ως εξής:

21 Ιουνίου : ΑΦΜ που λήγουν σε 1 2
22 Ιουνίου : ΑΦΜ που λήγουν σε 1 2 3 4
23 Ιουνίου : ΑΦΜ που λήγουν σε 1 2 3 4 5 6
24 Ιουνίου : ΑΦΜ που λήγουν σε 1 2 3 4 5 6 7 8
25 Ιουνίου : ΑΦΜ που λήγουν σε 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0

Το πληροφοριακό σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσό ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ.