Η πανσέληνος του Αυγούστου φώτισε ...λίγο το μαύρο σκοτάδι της Χαλκίδας

Η πανσέληνος του Αυγούστου φώτισε ...λίγο το μαύρο σκοτάδι της Χαλκίδας
13 Αυγούστου 2022, 14:00
A+ A-
Το αθλητικό σχόλιο της εβδομάδας.

*Του Γιάννη Τρυφωνίδη

Ηταν 16 Ιουνίου, πριν δυο μήνες ακριβώς. Ο ΑΟ Χαλκίς προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου τα ΜΜΕ, όλα μοιάζουν αν όχι ιδανικά, ότι βαίνουν σε καλό δρόμο, η ομάδα λίγες μέρες νωρίτερα είχε σφραγίσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική, οι σαμπάνιες ακόμη δεν είχαν ξεθυμάνει. Ο Πέτρος Ζουρούδης αναλύει το πλάνο του για την επόμενη μέρα, θέλω παιδιά που να δίνουν μάχη για τη φανέλα, παιδιά από την Εύβοια. Τον ρωτάω «μήπως πρέπει να τρέξετε λίγο; Τη μισή 'αφρόκρεμα' την έχει πάρει ο Αμαρυνθιακός», ο κόουτς δεν δείχνει ανήσυχος, καταλαβαίνει ότι κάποια βέλη δεν θα είναι στη φαρέτρα του, αλλά δηλώνει ότι ο ΑΟΧ δεν θα μπει σε …πλειστηριασμό και επαναλαμβάνει «θέλω παιδιά που να γουστάρουν, γιατί φοράνε τη φανέλα της Χαλκίδας, να έχουν βλέψεις, να διψάνε για διάκριση».

Ο ίδιος την επόμενη μέρα της ανόδου πήρε μια βαθιά ανάσα και ξαναμπήκε στο γήπεδο για δοκιμές νεαρών –και μερικών πιο έμπειρων- παικτών, αλλά κυρίως εξελίξιμων (η Γ' Εθνική προϋποθέτει την παρουσία πέντε παικτών Κ20 στην αποστολή).

Στη χθεσινή τηλεφωνική μας επικοινωνία, πραγματικά ήρθα σε δύσκολη θέση μόλις σήκωσε το ακουστικό, δεν ήξερα τι να του πω, τι να τον ρωτήσω ή καλύτερα ποια τεχνική -ερώτησης- να επιλέξω για να βάλω τη συνομιλία σε μια ροή.

Του λέω « κόουτς, συγνώμη, η ομάδα που θα βρει παίκτες στην Εύβοια, πρέπει να έχει …κλείσει αλλού και ο τελευταίος των Μοϊκανών»… Δεν φάνηκε ταραγμένος, δεν κόμπιασε, σαν να μην πέρασε μια μέρα από την 16η Ιουνίου. Σα να έχει άγνοια κινδύνου (ή περισσή αυτοπεποίθηση), εκρηκτικό μηχανισμό με γυμνά χέρια να προσπαθούσε να εξουδετερώσει, πιο εύκολη θα ήταν η αποστολή του. «Υπάρχουν, θα βρούμε» είπε. Εντάξει λοιπόν …και πάμε στο δια ταύτα.

Αυτό που αποφάσισαν οι Αυλωνίτης (φωτό πάνω)- Σπύρος Λάμπρου που πλέον έχουν το καρπούζι και το μαχαίρι ήταν η ομάδα με κάθε τρόπο συμβατό ή ασύμβατο, πρώτα να μπει στο γήπεδο και μετά να ψάξει για ευρώ. Έχει μια λογική αν πείσει τα παιδιά για το πλάνο έκτακτης ανάγκης. Η εντολή στον Ζουρούδη ήταν ξεκάθαρη «μπες στο γήπεδο με ό,τι έμψυχο υλικό έχεις στη διάθεσή σου», επίσης έχουν γίνει ενέργειες για αθλητικό υλικό, ακόμη και για τον βασικό χορηγό της φανέλας, έχουν προσεγγίσει πρόσωπα πιθανά και απίθανα, ανάμεσά τους και η πρώην πρόεδρος του Απόλλωνα Ερέτριας Ελεντίνα Πράσσου (φωτό κάτω).

Το γεγονός ότι ο Ζουρούδης είναι μόνιμος κάτοικος Χαλκίδας αποτέλεσε διαβατήριο για να ανέβει ο ΑΟΧ στο αεροπλάνο. Από τη στιγμή που δεν είχε κλείσει σε άλλη ομάδα, η επιλογή ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιη.

Ο ΑΟ Χαλκίς εξακολουθεί και βρίσκεται σε πολύ δύσκολο φεγγάρι, όσο κι αν η πανσέληνος φώτισε το μονοπάτι, για να βρει μια χαραμάδα και να βγει στο ξέφωτο.

Σαν το τραγουδάκι του δημοτικού «φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ».

Είναι προτιμότερο να μοιάζουν όλα μαύρα και να φανεί αχτίδα, παρά να ονειροβατούμε και να πέσει κουρτίνα, όπως συνέβη ακριβώς μετά την άνοδο, συνθήκη που δημιουργήθηκε με τη «φυγή» του Καραμάνου, ο οποίος δεν ξέρω αν θεωρείται «καμένο χαρτί» ή αν στο άμεσο μέλλον μπορεί να αναζωπυρωθεί η σπίθα του για τον ΑΟΧ.

Νομίζω πως ούτε ο ίδιος είναι σε θέση να το γνωρίζει, αυτό που ξέρουμε είναι ότι το προηγούμενο διάστημα στάθηκε αδύνατο (με ...ευθύνη Καραμάνου) να συναντηθεί με τον Βασίλη Ταρνανά που τον περίμενε καρτερικά και αυτή η εξέλιξη απογοήτευσε τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος δεν ήθελε να ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο, δέχτηκε αφόρητες πιέσεις (μόνο ο Μπάιντεν δεν του τηλεφώνησε), είπε τελικά το «ναι» (και μάλιστα με ένα πολύ υψηλό ποσό, αλλά με την προϋπόθεση να μην τον αφήσουν μόνο του), όμως, αυτή η πόλη έχει μάθει να απογοητεύει τους ανθρώπους της.

Γνώμη μου είναι ότι ο Καραμάνος θα έπρεπε να προβεί σε μια δήλωση, έτσι για τα μάτια. Δεν ήταν φαντομάς, είχε πρόσωπο, από τη στιγμή που πανηγύριζε παρέα με τους παίκτες στην απονομή του τίτλου της Α’ ΕΠΣΕ και στη …φιέστα ανόδου στο τελευταίο ματς με τον Παναργειακό.

Θέλω να πω ότι είναι άδικο και για τον ίδιο να "σέρνεται" για τόσο καιρό μια παραφιλολογία γύρω από τ' όνομά του και στο τέλος να βγάζουμε και φταίχτη έναν άνθρωπο που έπρεπε να του πούμε ευχαριστώ. Όπως είχε τραγουδήσει και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα».  

Προφανώς και όταν η Χαλκίδα αποφασίσει να ξεκινήσει την προετοιμασία της, δεν θα είναι μόνος του ο Ζουρούδης στον αγωνιστικό χώρο να κοιτάει τους προβολείς. Προφανώς, όμως, και από το εκ των πραγμάτων ελλιπές ρόστερ θα απουσιάζουν η ποιότητα κι η εμπειρία. Αλλά η εντολή ήταν σαφής και τώρα (για την ακρίβεια για το επόμενο 20ημερο) δεν υπάρχει γυρισμός.

Δεν μπορούμε να μην ...χαιρετήσουμε την προσπάθεια, χωρίς να γράψουμε για θαύματα, γιατί το θαύμα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς η Χαλκίδα για να προχωρήσει είναι υποχρεωμένη να βρει χρήματα. Δεδομένα κάποιοι άνθρωποι …τσόνταραν ένα ποσό, αλλά δεν είναι αρκετό, για να δημιουργηθεί, όχι από το μηδέν, αλλά από το …μείον 100, ένα γκρουπ ικανό να διεκδικήσει –τουλάχιστον- την παραμονή στη Γ’ Εθνική. Αλλά όπως δεν υπάρχει συμβόλαιο με την επιτυχία, δεν υπάρχει και συμβόλαιο με την αποτυχία.

Επίσης οι Αυλωνίτης και Σπύρος Λάμπρου έχουν γύρω τους ένα ποδοσφαιρικό δίκτυο με τα καλά του και τα κακά του (ο Μαυρονάσιος είναι τακτικός επισκέπτης), που θα …επιστρατεύσει παίκτες …έξω από τη γέφυρα (τι συμφωνίες θα γίνουν, ο Θεός να βάλει το χέρι του) . Αλλά πρωταρχικός στόχος είναι ο Ζουρούδης να ανοίξει τις σημειώσεις του -που μετά από 1,5 μήνα έχουν πιάσει σκόνη-, για να διαπιστώσει …ποιοι παραμένουν ελεύθεροι από τα δοκιμαστικά του Ιουνίου.

Ο ΑΟ Χαλκίς, ούτως η άλλως θα δήλωνε συμμετοχή στη Γ’ Εθνική …κατέβαινε-δεν κατέβαινε, ώστε του χρόνου να ξεκινούσε από την Α’ και όχι από τη Β’ ΕΠΣΕ.

Ακόμη και αν κατέβει στην επερχόμενη Γ’ Εθνική, τα προγνωστικά για την παραμονή ασφαλώς και δεν θα είναι με το μέρος του. Άρα θα βρεθεί στον ίδιο παρονομαστή, έχοντας ξοδέψει, όμως, κάποιες χιλιάδες ευρώ. Αγωνιστικά δεν θα έχει να χάσει κάτι (πιο πολύ θα πληγωθεί η υστεροφημία του αν δεν κατέβει), αλλά οικονομικά θα χάσει. Το ύψος του μπάτζετ δεν μπορώ να το προσδιορίσω, κανείς δεν μπορεί, θα μαζευτεί πόρτα-πόρτα, χέρι με χέρι.

Θα πει κάποιος αν είναι η ομάδα να παίξει στη Γ’ Εθνική, ούσα καταδικασμένη, θα ήταν καλύτερα να φυλάξει το χαρτζιλίκι της σε ένα ντουλαπάκι (λέγε με και τραπεζικό λογαριασμό), να οργανωθεί από την αρχή, να κάνει τα κουμάντα της και να ξεκινήσει πάλι από το Α’ τοπικό, αλλά πατώντας πιο γερά στα πόδια της και χωρίς να χρειαστεί να γίνει σάκος του μποξ.

Από την άλλη, για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτό το γαϊτανάκι; Θα κατακτάει το πρωτάθλημα η Χαλκίδα στην Α’ ΕΠΣΕ, δεν θα αγωνίζεται ή θα αγωνίζεται για τα προσχήματα (στη Γ’ Εθνική), ή θα κλατάρει το Γενάρη και θα ξαναγυρνάει εκεί που ξεκίνησε, σαν τον Σίσυφο με το βράχο;

Είναι στο χέρι των ανθρώπων που ορίζουν τη μοίρα του συλλόγου να βρουν λύσεις και τη χρυσή τομή και είναι υποχρέωση της πόλης να σταθεί στο πλευρό του. Φορείς, επιχειρηματίες και κόσμος. Δεν θα ψάξει η Βάκα και ο Σπανός να βρουν αριστερό μπακ και δεξιό εξτρέμ, ούτε με άμεσο τρόπο έχουν τη δυνατότητα (ή τη διάθεση, ανάλογα), να χρηματοδοτήσουν τον ΑΟΧ. Αν, ωστόσο, υπάρχει τρόπος (έστω έμμεσος) να συμβάλουν στην προσπάθεια, η βοήθειά τους είναι καλοδεχούμενη.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν υπάρξει, μην ξεχνιόμαστε, η ομάδα πρέπει να πάει και σε εκλογική συνέλευση.

Ξαναλέω ότι τη δεδομένη στιγμή, όσο κι αν ο Ζουρούδης είναι ...τσακωμένος με τα «εύκολα», τα «άνετα» και τα «ιδανικά», όπως έγραψε στο facebook, η προσπάθεια που συντελείται τις τελευταίες ώρες δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια ότι θα αγκυροβολήσει το καράβι σε ήσυχο λιμάνι. Ο ΑΟ Χαλκίς εξακολουθεί να θαλασσοδέρνεται από πελώρια κύματα και το εγχείρημα στηρίζεται σε πήλινα πόδια.

Όπως και να’ χει, η πανσέληνος του Αυγούστου φώτισε …λίγο το σκοτάδι της Χαλκίδας.

Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ...full moon πάρτι σε παραλίες και αμμουδιές, αλλά για αγώνα επιβίωσης μέσα σε κακοτράχαλους γκρεμούς.

Επιστροφή