Fashion and Style
Έχεις πανάδες; Δες τι πρέπει να αποφεύγεις και πως μπορείς να τις αντιμετωπίσεις!
Όσοι έχουν πανάδες (είναι οι σκούρες αντιαισθητικές κηλίδες) γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς η αντιμετώπιση τους απαιτεί χρόνο, υπομονή και έχει πολλές φορές υψηλό κόστος. Οι πανάδες προκαλούνται τις περισσότερες φορές από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει όταν σε κάποια σημεία του σώματος αυξάνεται για κάποιο λόγο η παραγωγή της μελανίνης.
Αυτή την εποχή που ο καιρός ζεσταίνει και τις περισσότερες μέρες έχουμε ήλιο πρέπει να προσέχεις ακόμη περισσότερο, απ' ότι τον χειμώνα.
Τι να προσέχεις
Ανεξαρτήτως θεραπείας, εάν έχεις μέλασμα (κοινώς πανάδες), πρέπει να λαμβάνεις ορισμένα μέτρα προστασίας το καλοκαίρι, για να προφυλαχθείς από τις αναζωπυρώσεις και τις υποτροπές.
- Να αλείφεις καθημερινά το πρόσωπό με αντηλιακό, που θα έχει δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 30. Το αντηλιακό πρέπει να είναι ευρέως φάσματος. Να εφαρμόζεις το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγείς από το σπίτι. Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη το αργότερο κάθε δύο ώρες. Αν ιδρώνεις πολύ ή κολυμπήσεις, η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται πιο συχνά.
- Να φοράς οπωσδήποτε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου στους υπαίθριους χώρους. Μόνο το αντηλιακό δεν αρκεί για την πλήρη προστασία από το μέλασμα. Ιδανικά πρέπει να παραμένετε στη σκιά τις ώρες της ημέρας που η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου είναι υψηλότερη.
- Να διαλέγεις προσεκτικά τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς. Δεν πρέπει να δημιουργούν αίσθημα τσιμπήματος ή καύσου (κάψιμο) στο δέρμα. Να θυμάσαι ότι τα καλλυντικά που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν το μέλασμα.
Απόφυγε την αποτρίχωση στο πρόσωπο με κερί ή χαλάουα. Μπορεί να προκληθεί φλεγμονή που επιδεινώνει το μέλασμα. Συμβουλέψου τον δερματολόγο σου για να δεις ποια είδη αποτρίχωσης ενδείκνυνται για την περίπτωσή σου.
Αντιμετώπιση
Υπάρχουν θεραπείες που μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι και άλλες που χρειάζονται την συμβολή ενός ειδικού (δερματολόγου) και των μηχανημάτων που διαθέτει στο ιατρείο του.
Εμείς σήμερα θα δούμε κάποιες φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσεις τις πανάδες στο πρόσωπο, χωρίς βέβαια να αντικαθιστούν την θεραπεία ειδικού σε δύσκολες καταστάσεις.
Χυμός λεμονιού
Ο χυμός λεμονιού είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συστατικό αφού έχει ιδιότητες λεύκανσης στο δέρμα.
Βάλε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού στο δέρμα του προσώπου, κάνοντας απαλό μασάζ. Αφήστε το για 10' έως 15' λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνε με χλιαρό νερό.
Εναλλακτικά, μπορείς να τρίψεις λεμόνι στο δέρμα . Κόψε μισό λεμόνι και ρίξε επάνω του μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Τρίψε απαλά το δέρμα σου για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνέ το καλά με νερό.
Κρέμα γάλακτος
Το γαλακτικό οξύ που υπάρχει στην κρέμα γάλακτος, μπορεί να βοηθήσει για να αντιμετωπίσεις τις πανάδες στο πρόσωπο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που έχουν ευαίσθητο δέρμα.
Βάλε λίγη κρέμα γάλακτος πάνω στο δέρμα και αφήσε το για λίγα λεπτά, μέχρι να στεγνώσει. Αντί να το ξεπλύνεις με νερό, μπορείς να το σκουπίσεις απαλά με απαλό χαρτί ή με μια πετσέτα. Στη συνέχεια, βάλε ενυδατική κρέμα. Αυτή η θεραπεία δεν θα προκαλέσει ερεθισμό ή ξηρότητα.
Εναλλακτικά, μπορείς να πλένεις καθημερινά το πρόσωπό σου με κρέμα γάλακτος. Εάν δεν έχεις κρέμα γάλακτος, χρησιμοποιήσε γιαούρτι.
Μέλι
Το μέλι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό συστατικό για τις πανάδες στο πρόσωπο, αφού περιέχει τα κατάλληλα ένζυμα. Επίσης, είναι ένα φυσικό υγροσκοπικό και είναι ιδανικό για το ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα.
Ανακάτεψε το μέλι και το νερό και το ζεσταίνεις ελαφρώς σε ένα φούρνο μικροκυμάτων. Άπλωσε το μείγμα στην πληγείσα περιοχή και άφησέ το για λίγα λεπτά. Τέλος ξέπλυνε καλά το πρόσωπο με ζεστό νερό.
Μπορείς επίσης να φτιάξεις μια φυσική μάσκα με μέλι για το πρόσωπο, ανακατεύοντας λίγο φύτρο σιταριού μαζί με ζεστό μέλι. Εφάρμοσε αυτή τη μάσκα στο πρόσωπο και άφησέ την για περίπου 10 λεπτά. Ξέπλυνε την περιοχή με ζεστό νερό και στη συνέχεια ρίξε ξανά κρύο νερό. Επανάλαβε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για μερικούς μήνες. Αυτή είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τις πανάδες στο πρόσωπο.
Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξεις ένα μείγμα από μέλι και γιαούρτι. Άπλωσε το πάνω στις πανάδες για 30 λεπτά, σε καθημερινή βάση, μέχρι να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έτσι θα καθαρίσετε τα λευκά πάνινα παπούτσια σας!
[22/03/2023 - 11:46]
Διαβάστε διάφορους τρόπους και βρείτε ποιος βγάζει τους λεκέδες πιο γρήγορα στα δικά σας παπούτσια. ...περισσότερα

Πως θα καταλάβεις ότι η ενυδατική σου δεν .. "δουλεύει";
[15/03/2023 - 14:51]
Διάβασε τα σημάδια που αν παρατηρήσεις θα πρέπει να αλλάξεις κρέμα ...περισσότερα
