ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Οικολογική βόμβα η μονάδα παραγωγής πίσσας

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Οικολογική βόμβα η μονάδα παραγωγής πίσσας
4 Νοεμβρίου 2023, 17:22
A+ A-
Διαβάστε τι υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (26/10/23)
 
Στην αντεπίθεση πέρασαν οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, που αντιδρούν στη δημιουργία μονάδας παραγωγής πίσσας στα σύνορα του Ασμηνίου με τη Σινασό από την κοινοπραξία «Ζ. Αναγνώστου-Μ. Κιουλάνης Ο.Ε.».
 
Κατέθεσαν στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Υπερπεριφέρειας τις απόψεις τους κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων καταγγέλλοντας ότι σωρεία παραλείψεων και παραποιήσεων πυροδοτεί μια οικολογική ...βόμβα.
 
Την τεχνική έκθεση αντιρρήσεων υπογράφουν ο πρώην νομάρχης Εύβοιας Νίκος Παπανδρέου, ο πρώην δήμαρχος Αρτεμισίου Γιάννης Κωνσταντινίδης, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, σύλλογοι και πάνω από 40 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
 
Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρουσιάζεται ψευδώς το ακίνητο, όπου πρόκειται να στηθεί η μονάδα, να βρίσκεται στο Αρτεμίσιο, ενώ στην πραγματικότητα ανήκει στη Σινασό.
 
Όπως υποστηρίζουν, με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρηματίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2019, με την οποία χαρακτηρίστηκε βιομηχανική ζώνη η περιοχή του Ασμηνίου, στα όρια με τη Σινασό.
 
Ακόμη, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες,  η μελέτη αποκρύπει ότι δίπλα στο επίμαχο ακίνητο βρίσκονται: 1) υδατορέμα 2) ο αρχαιολογικός χώρος «Λόφος Διρβούνι» 3) γεωργική γη με 32.000 ελαιόδεντρα και 4) δύο παραθεριστικοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί.
 
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και ότι δεν καταγράφονται οι προδιαγραφές για τα φίλτρα προστασίας στην εκροή των ρύπων.
 
Ο Νίκος Παπανδρέου είπε στη «Γνώμη»: «Είναι σκάνδαλο να παρουσιάζονται αλλοιωμένα τοπογραφικά στοιχεία και να αποκρύπτονται σημαντικά στοιχεία, όπως το υδατορέμα, το οποίο πρόσφατα υπερχείλισε. Αν λειτουργούσε η μονάδα και πλημμύριζε, θα γέμιζε η περιοχή με πίσσα και θα είχαμε μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση».
 

Επιστροφή