ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Ασαφής απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των ψαράδων που επλήγησαν από την κακοκαιρία

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Ασαφής απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των ψαράδων που επλήγησαν από την κακοκαιρία
20 Νοεμβρίου 2023, 08:47
A+ A-
Τι απάντησε ο υπουργός σε ερώτηση της Κατερίνας Καζάνη.

Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, η βουλευτής Ευβοίας Κατερίνα Καζάνη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκη, με θέμα «Αποζημίωση αλιέων Β. Ευβοίας λόγω των φερτών υλικών από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias».

Η ερώτηση αφορούσε στην άμεση ανάγκη αποζημίωσης των αλιέων των δυο Δήμων της Βορείου Ευβοίας, Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, τόσο παράκτιων όσο και μέσης αλιείας.

Η αποζημίωση είχε προβλεφθεί για τους αλιείς των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Λάρισας και Σποράδων (της νήσου Σκιάθου), λόγω της μείωσης της αλιευτικής τους παραγωγής ή λόγω των καταστροφών που τα σκάφη αυτά και ο εξοπλισμός τους υπέστησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Στην ερώτηση η κ. Καζάνη τόνισε το γεγονός ότι οι αλιείς της Βόρειας Ευβοίας βιώνουν αντίστοιχα προβλήματα τόσο λόγω των φερτών υλικών από τον Παγασητικό στις βόρειες και ανατολικές ακτές του νησιού, όσο και στις δυτικές ακτές, εξαιτίας των ολόκληρων κορμοδεμάτων που οι πλημμύρες οδήγησαν στην θάλασσα.

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου ελήφθη από τη βουλευτή η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ενημερώνει ότι « Όντως στο ΥΠΑΑΤ προέκυψαν στοιχεία πρόκλησης ζημίας από την ίδια αιτία στους αλιείς της Βόρειας Εύβοιας, της περιοχής Ιστιαίας-Αιδηψού”.

Σε δελτίο τύπου από το γραφείο της κ. Καζάνη τονίζεται ότι:

« Η απάντηση του Υπουργείου βέβαια μόνο εν μέρει μας ικανοποιεί καθώς αναγνωρίζει τις ζημίες που οι αλιείς έχουν υποστεί, ταυτόχρονα όμως δεν δίδεται μια σαφής απάντηση ως προς το κατά πόσον όντως θα διευρυνθεί η χρηματοδότηση στους αλιείς του δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά στους επαγγελματίες αλιείς του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, που έχουν υποστεί ίδιες ζημιές.»

Επιστροφή