Με λαμπρότητα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης με καταγωγή από τη Χαλκίδα Φιλόθεου (Video)

Με λαμπρότητα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης με καταγωγή από τη Χαλκίδα Φιλόθεου (Video)
26 Νοεμβρίου 2023, 12:51
A+ A-
Ο κόσμος αναφώνησε «¶ξιος»

Με μεγάλη λαμπρότητα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου τελέστηκε στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίας Σοφίας, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου με καταγωγή από τη Χαλκίδα, με το συγκεντρωμένο πλήθος να αναφωνεί "¶ξιος".

Ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης απευθυνόμενος στους νέους και τις νέες είπε μεταξύ άλλων: "Παρά τους χαλασμούς των καιρών, η δίψα και η ελπίδα για καθαρό ουρανό, γι' αυτόν τον καθαρό αέρα της αληθινής ζωής, που αυτός ο κάποιος που σου γνέφει απ' το λιμάνι μακριά, δεν είναι άλλος από τον Χριστό, που μας καλεί όλους στο λιμάνι της εκκλησίας, για να νικήσουμε την παγωμένη μοναξιά, μέσα από τη ζεστασιά της αγάπης και της αληθινής κοινωνίας, θέλω να σας γνωρίσω. Τούτη την τρισευλόγητη ώρα κατά την οποία σας ανοίγω την καρδιά μου, θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι που με συντροφεύετε στην είσοδο και εγκαθίδρυση μου στην Τοπική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης. Να προσεύχεστε για μένα και να είστε σίγουροι πως και εγώ το ίδιο πράττω για εσάς".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ως τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επισήμανε πως η εκλογή του ως νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης «ήταν μια δύσκολη απόφαση, δεν είχε κριτήρια μόνο ηλικιακά, αλλά βαθύτερα και ουσιαστικότερα, κυρίως θεολογικά» και τόνισε πως μέσα από τη συνεργασία που είχαν μεταξύ τους, εκτίμησε «το ήθος και το εκκλησιαστικό του φρόνημα, τη θεολογική σκέψη του, την παιδεία και τον προβληματισμό».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τη δέσμευση του για στενή συνεργασία μαζί τον νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Δείτε το βίντεο:

Επιστροφή