ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: Μήπως ήρθε η ώρα να καταργηθούν;
18 Μαρτίου 2024, 13:15
Η Ευβοϊκή Γνώμη για την επικείμενη αλλαγή του συστήματος εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη
Για λίγα πράγματα μπορείς να είσαι βέβαιος στη ζωή. Ένα από αυτά είναι ότι όποιος κάτσει στην καρέκλα του Υπουργού Παιδείας, θα επιχειρήσει ή και θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι ένα είδος φετίχ, στο οποίο δεν μπορεί να αντισταθεί κανένας υπουργός και ο λόγος εύκολα εξηγείται. Όποιος καταφέρει να καθιερώσει ένα σύστημα που θα αντέξει στον χρόνο, θα έχει γράψει το όνομά του στην ιστορία.
Όμως, αυτό που κατάφεραν οι εκάστοτε υπουργοί τα τελευταία 41 χρόνια ήταν να γυρίσει το εκκρεμές στη θέση του. Από τις δέσμες του 1983 φτάσαμε στα 14 εξεταζόμενα μαθήματα του Αρσένη το 2000 για να επιστρέψουμε σε ένα σύστημα, που είναι σχεδόν ίδιο με τις δέσμες.
Πολλές παραλλαγές εφαρμόστηκαν στο ενδιάμεσο, δεκάδες μαθητικές πορείες διαμαρτυρίας γράφτηκαν στην ιστορία, αλλά εν τέλει κανένας υπουργός δεν έφερε ριζική τομή με θετικό πρόσημο.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ετοιμάζεται, επίσης, να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Δεν ξέρουμε τι έχει στο μυαλό του, αλλά μία είναι η παρέμβαση που θα αναμορφώσει προς το καλύτερο το σύστημα: Η κατάργηση των πανελληνίων και ουσιαστικά η αποδέσμευση του λυκείου από το πανεπιστήμιο.
Με λίγα λόγια, οι μαθητές θα ολοκληρώνουν τη γενική τους παιδεία στο λύκειο και θα διαλέγουν σε ποιο πανεπιστήμιο θέλουν να μπουν. Η είσοδός τους σε αυτό θα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εξετάσεις, που θα διεξάγει το ίδιο το πανεπιστήμιο, με ύλη που θα άπτεται του αντικειμένου του.
Έτσι, για παράδειγμα, στις Νομικές Σχολές δεν θα μπαίνουν όσοι ξέρουν τα καλύτερα Αρχαία ή έμαθαν απ’ έξω την Ιστορία, αλλά όσοι μπορούν να χειριστούν καλύτερα τις βασικές έννοιες του Δικαίου.
Το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα θα μπορεί να ορίζει και επιπλέον κριτήρια για να εντάξει έναν φοιτητή στις τάξεις του. Αυτό το σύστημα έχει δύο μειονεκτήματα: Το αδιάβλητο, που σίγουρα εξασφαλίζουν οι πανελλαδικές, και τον επιπλέον χρόνο προετοιμασίας του μαθητή για να μπει στο πανεπιστήμιο.
Είναι, όμως, σαφέστατα πιο σωστό εκπαιδευτικά και θα αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με φοιτητές περισσότερο συνειδητοποιημένους για το πού βρίσκονται.
Θέλεις να είσαι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου; Εμπιστεύσου την εφημερίδα «Ευβοϊκή Γνώμη»!