ΧΑΛΚΙΔΑ: Γερή καμπάνα από τη δικαιοσύνη για το επικίνδυνο κτήριο

ΧΑΛΚΙΔΑ: Γερή καμπάνα από τη δικαιοσύνη για το επικίνδυνο κτήριο
15 Ιουνίου 2024, 12:39
A+ A-
«Πληγή» τα εγκαταλειμμένα σπίτια στο κέντρο της πόλης.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη (07-06-2024)

Ένα παλιό εγκαταλειμμένο κτήριο στο κέντρο της Χαλκίδας έγινε αιτία για να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να καταδικαστούν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Χαλκιδέων Βασίλης Γουρνής.

Πρόκειται για το νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών Βύρωνος και Περικλέους Σταύρου, το οποίο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο περιθωριακών. Παράλληλα, εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.
 
Λόγω παλαιότητας η σκεπή κατέρρευσε, ενώ από τους εξωτερικούς τοίχους πέφτουν σοβάδες. Επιπλέον, υπάρχουν και ακροκέραμα που είναι επικίνδυνα να πέσουν και να τραυματίσουν περαστικούς.
 
Το κτήριο στη συμβολή των οδών Βύρωνος και Περικλέους Σταύρου για το οποίο υπήρξαν καταγγελίες πολιτών. Δεξιά φαίνονται τα σιδερένια κολονάκια επί του πεζοδρομίου που τοποθέτησε ο δήμος.
 
Αρχές του 2020 υπήρξαν καταγγελίες πολιτών στην αστυνομία και τη Δημοτική Πολεοδομία, η οποία ασχολήθηκε με την υπόθεση. Η Πολεοδομία έψαξε, βρήκε τον ιδιοκτήτη του νεοκλασικού και τον ενημέρωσε ότι πρέπει να πάρει μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή ατυχήματος.
 
Ο ιδιοκτήτης είπε ότι θα κοιτάξει το θέμα, αλλά δεν έκανε τίποτα. Γι’ αυτό και δέχτηκε νέα τηλεφωνήματα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλκιδέων. Και πάλι, όμως, δεν ασχολήθηκε να λάβει μέτρα, με αποτέλεσμα η αστυνομία να του υποβάλει μήνυση για το αδίκημα της παρεμπόδισης αποτροπής κινδύνου.
 
Για το ίδιο αδίκημα ασκήθηκε δίωξη και κατά του Αντιδημάρχου Έργων Βασίλη Γουρνή, με το σκεπτικό ότι ο δήμος επίσης δεν έλαβε μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή κινδύνου και δεν πίεσε αρκετά τον ιδιοκτήτη του νεοκλασικού να προβεί αμέσως στη λήψη μέτρων.
 
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΡΝΗΣ
 
Η υπόθεση εκδικάστηκε πρόσφατα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας. Ως μάρτυρες κατέθεσαν -μεταξύ άλλων- υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλκιδέων. Όλοι είπαν ότι είχαν ενημερώσει επανειλημμένα από το τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, χωρίς, όμως, να του έχουν στείλει κάποιο έγγραφο.
 
Μάλιστα, προέβαλαν τη δικαιολογία ότι το διάστημα εκείνο, αρχές του 2020 που έγιναν οι καταγγελίες, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούσαν λόγω των μέτρων της πανδημίας.
 
Στην απολογία του ο ιδιοκτήτης του κτηρίου επικαλέστηκε οικονομική αδυναμία. Χαρακτηριστικά είπε ότι είχε απευθυνθεί σε μηχανικούς, οι οποίοι του ζητούσαν τουλάχιστον 30.000 ευρώ για να τοποθετήσουν δίχτυ ασφαλείας στην πρόσοψη του κτηρίου.
 
Σε φυλάκιση 7 μηνών καταδικάστηκε ο Αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Γουρνής.
 
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Γουρνής είπε στην απολογία του ότι ο δήμος έλαβε μέτρα ασφαλείας επί του πεζοδρομίου, μπροστά από το κτήριο, τοποθετώντας σιδερένια κολονάκια, που εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών.
 
«Το κτήριο είναι νεοκλασικό και δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε επί αυτού. Έπρεπε να εκδοθεί άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μόνο ο ιδιοκτήτης μπορούσε να το κάνει αυτό» κατέθεσε εκτός των άλλων ο Βασίλης Γουρνής.
 
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του Βασίλη Γουρνή και την ενοχή του ιδιοκτήτη. Παρόλ’ αυτά, το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους και τους δύο.
 
Στον ιδιοκτήτη επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή και στον Βασίλη Γουρνή φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση με την ελπίδα να αθωωθούν σε δεύτερο βαθμό.
 
 
 

Επιστροφή