Τα έργα της Εύβοιας που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ

Τα έργα της Εύβοιας που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ
25 Σεπτεμβρίου 2011, 08:34
A+ A-
Τα παρουσίασε ο Κλέαρχος Περγαντάς χθες στη Χαλκίδα. Νέα κοροϊδία για το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

"125,56 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων στην Εύβοια" τόνισε χθες ο Κλέαρχος Περγαντάς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα με την παρουσία πλήθος τοπικών φορέων.

Τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αναφέρθηκαν ένα προς ένα από τον Περιφερειάρχη και είναι τα εξής:

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

1) Το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας: Χρηματοδοτείται με 22 εκατ. ευρώ, αλλά ο προϋπολογισμός του έργου είναι 72 εκατομμύρια και είναι απορίας άξιο πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα χρήματα. Ο Κλέαρχος Περγαντάς χαρακτήρισε την ένταξη του έργου ως "καθοριστική κίνηση για να αντιμετωπιστεί και σε εθνικό επίπεδο ένα έργο ορόσημο για την περιοχή". Κοινώς, το μπαλάκι πετιέται στο Κράτος για να βρει και τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζονται, ώστε να ολοκληρωθεί το νέο νοσοκομείο!

Αλλωστε, και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης παραδέχεται πως η δημιουργία ενός γενικού νοσοκομείου με όλο τον απαραίτητο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και 278 κλίνες συνιστά ακόμη στόχο και επιδίωξη! Η κοροϊδία, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει όρια...

2) 400.000 ευρώ για το έργο «Προμήθεια εξοπλισμού των ειδικών θεραπευτικών χώρων – εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, μονάδας εντατικής φυσιοθεραπείας για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της Εύβοιας».

ΕΡΓΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

Υπογράφεται η ένταξη τριών έργων προϋπολογισμού 383.604 ευρώ που είναι τα εξής:

1) Κατασκευή περιηγητικών μονοπατιών Καναλάκια – Χριστός – Αι Γρηγόρης, με 90.000 ?.

2) Κατασκευή περιηγητικών μονοπατιών Ασκητήριο – Μοναστήρι Οσίου Δαβιδ – Βοθανες Γεραλίνας – Καταρράκτες Δρυμώνα με 90.000 ?.

3) Κατασκευή περιηγητικών μονοπατιών Προσκοπείο – Ταμπακάρια – Προφήτης ΗλίαςΑγ. Παρασκευή, με 197.604 ?.

"Είναι τρία έργα πεζοπορικών μονοπατιών, με διαμορφώσεις, παρεμβάσεις, χώρους αναψυχής και ειδικές κατασκευές νερών, που συμβάλλουν στην τουριστική ανάδειξη και στην αξιοποίηση του τόπου" παρατήρησε ο Περιφερειάρχης.

ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Ηδη έχουν ενταχθεί 5 μεγάλα οδικά έργα της Εύβοιας στο ΕΣΠΑ ύψους 25.546.000 ευρώ. Αυτά είναι:

1) Ραπταίοι-Ν. Στύρα-Στύρα προϋπολογισμού 19.077.000 ?: "Εξελίσσεται και εκτιμάται ότι θα υπάρξει συντονισμός με το έργο της αρχαιολογίας, έτσι ώστε να προχωρήσει ομαλά η πορεία των εργασιών και η ολοκλήρωσή του" είπε ο Περιφερειάρχης. 

2) Το Λέπουρα – Κάρυστος από διασταύρωση Πόρτο Λαφια ως διασταύρωση Μαρμαρίου, προϋπολογισμού 1.371.986 ?, το οποίο και ολοκληρώθηκε.

3) Ο δρόμος Λίμνη – Ροβιές (από πρατήριο ως κόμβο), προϋπολογισμού 1.022.873 ? που αποπερατώθηκε. 

4) Ο δρόμος από διασταύρωση της Εθνικής οδού Στενή – Στρόπωνες προς Μετόχι, ως το Μετόχι, προϋπολογισμού 2.380.248 ?. Ο Κλέαρχος Περγαντάς θυμήθηκε το πρόβλημα των κατολισθήσεων και τόνισε: Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με ένα ήδη δημοπρατημένο έργο, που χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

5) Δρόμος Άγιος Νικόλαος – Γιάλτρα – Άγιος Γεώργιος Λιχάδας, προϋπολογισμού 2.693.715 ?. "Εχει ήδη ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αντικειμένου. Οι υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να είναι εφικτή η ολοκλήρωσή του άμεσα" είπε ο Περιφερειάρχης.

Οσον αφορά στην παράκαμψη της Χαλκίδας, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε: Το έθεσα με ιδιαίτερη έμφαση, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια συνάντησης που είχα με τον Υπουργό και Υφυπουργό Ανάπτυξης και με τον Επίτροπο της Περιφερειακής Πολιτικής κ. JohanesHahn, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η Στερεά Ελλάδα από το τομεακό πρόγραμμα της προσπελασιμότητας".

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Τρία λιμενικά έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 20.379.000 ?. Είναι τα λιμάνια Μαντουδίου και Καρύστου που αναμένεται να τελειώσουν στα τέλη του έτους και το λιμάνι της Κύμης για το οποίο έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχει γίνει κατακύρωση του αποτελέσματος και προχωρά η υπογραφή της σύμβασης, αφού προηγηθεί ο προσυμβατικός έλεγχος. 

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑ

29 σχολικά έργα και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ με το ύψος του προϋπολογισμού να φτάνει τα 30.460.735 ευρώ. Από αυτά έχουν ολοκληρωθεί

1) Τα νέα κτίρια των Νηπιαγωγείων στο Βασιλικό και στην Ερέτρια.

2) Οι προσθήκες αιθουσών στα Δημοτικά Σχολεία Δύστου και Κριεζών, καθώς και στο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου Χαλκίδας.

3) Οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων στα Δημοτικά Σχολεία Πύργου Ωρεών και Κανήθου.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Οσον αφορά στα έργα πολιτισμού, είναι εντός του επιχειρησιακού προγράμματος 9 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 7,3 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται τα έργα της Σκύρου στον προϊστορικό οικισμό στο Παλαμάρι, όπου προχωρούν οι εργασίες και στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Κάστρου, όπου μετά την υπογραφή της σύμβασης το Μάιο, ξεκινούν οι εργασίες.

Σχετικά με τα δέκα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, ενταγμένα στο ΠΕΠ, με συνολικό προϋπολογισμό 3.464.840 ?, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τέλος, ο Κλέαρχος Περγαντάς ανφέρθηκε στο θέμα των αποβλήτων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και στην υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ επιβαρυμένων περιοχών.

Οσον αφορά, λοιπόν, στη συλλογή και απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων, επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί και μετά τον προσυμβατικό έλεγχο, ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης και η άμεση υλοποίηση του έργου.

Σχετικά με την υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ αποκάλυψε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ στη μελέτη και κατασκευή δικτύου ύδρευσης από το σύστημα Υλίκης – Παραλίμνης.

"Το σύστημα περιλαμβάνει δημιουργία τροφοδοτικού αγωγού, ο οποίος θα διοχετεύει το νερό από την Παραλίμνη, μέσω Ανθηδώνος, Δροσιάς και Χαλκίδας και με συνδετήριους αγωγούς θα τροφοδοτεί με πόσιμο νερό την ευρύτερη περιοχή Μεσσαπίων και Αυλίδας. Το έργο της υδροδότησης, που, επιπλέον, θα περιλαμβάνει την κατασκευή διυλιστηρίων και αντλιοστασίων, έχει προϋπολογισμό 14.000.000 ? και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 3 χρόνια» είπε ο Περιφερειάρχης.

Επιστροφή