Τα ...συν της γεύσης

Κάστανα. Καθαρίστε τα εύκολα!

Κάστανα. Καθαρίστε τα εύκολα!
6 Δεκεμβρίου 2011, 10:00
Μας αρέσουν πολύ! Αλλά το καθάρισμά τους είναι ένα πρόβλημα.
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου

Συνοδέψτε με άφθονα λαχταριστά κάστανα τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Τα κάστανα αυτός ο υπέροχος καρπός είναι στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες συνυφασμένος με τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες, αυτά με τη λεία στιλπνή φλούδα που είναι για βραστά κυρίως και εκείνα τα πιο θαμπά που είναι περισσότερο κατάλληλα για ψητά. Ακόμα κι αν είναι πολύ καλής ποιότητας μην τα αφήνετε ποτέ εκτός ψυγείου γιατί χαλάνε πολύ εύκολα, μην σας ξεγελά η σκληρή τους φλούδα.

Αν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε αμέσως τοποθετήστε τα σε χάρτινη σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο. Εκεί διατηρείστε τα για 7-10 ημέρες. Αν έχετε σκοπό να εμπλουτίσετε με κάστανα μια σαλάτα, ένα συνοδευτικό ρύζι, να τα χρησιμοποιήσετε στη γέμιση της γαλοπούλας ή ακόμα και να τα σερβίρετε σαν συνοδευτικό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, ετοιμάστε τα από τώρα!

Υπάρχουν, βέβαια, τα Γαλλικά που πωλούνται τις ημέρες των εορτών βρασμένα και καθαρισμένα ολόκληρα σε κενό αέρα αλλά δεν συγκρίνονται σε νοστιμιά, άρωμα και χρώμα με αυτά που θα ετοιμάσετε εσείς. Θα μου πείτε πως το καθάρισμα είναι μπελάς, σας έχω τη λύση.

Αν προσπαθήσετε να τα καθαρίσετε όπως είναι θα εγκαταλείψετε. Είναι σχεδόν αδύνατο. Οι Γάλλοι τα χαράζουν και τα τηγανίζουν ελαφρά για να τα καθαρίσουν ευκολότερα. Για μένα, όμως, που πιστέψτε με τα έχω δοκιμάσει όλα και έχω καθαρίσει πολλά κιλά στη ζωή μου, έχω βρει έναν πιο εύκολο τρόπο. Μην φαντάζεστε ότι είναι παιχνιδάκι, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικός.

Πάρτε όμορφα μεγάλα κάστανα με γυαλιστερό τσόφλι (για βράσιμο). Δοκιμάστε πρώτα μερικά να βεβαιωθείτε πως είναι νόστιμα γιατί κάποια μπορεί να έχουν καταπληκτική εμφάνιση αλλά είναι άνοστα. Και τώρα δουλειά!

Με ένα μυτερό και πολύ κοφτερό μαχαιράκι χαράξτε ένα σταυρό στο κάτω (το φαρδύ) μέρος του κάστανου. Βάλτε κατσαρόλα με νερό να βράσει. Μόλις έρθει το νερό σε βρασμό αλατίστε ελαφριά και ρίξτε μέσα τα κάστανα. Αφήστε να ξανάρθει το νερό σε βρασμό και βράστε τα κάστανα για 6-7 λεπτά.

Δεν είναι ακριβώς έτοιμα για να τα φάτε, πρέπει να κρατάνε, αν τα αφήσετε κι άλλο θα διαλύονται στο καθάρισμα. Μην ανησυχείτε θα γίνουν οριστικά στο τελικό μαγείρεμα.

Αφαιρέστε τα από το νερό και ξεφλουδίστε τα αμέσως, φορώντας γάντια μιας χρήσης για να μην καίγεστε, αλλά και για να προστατέψετε τα χέρια σας από το μαύρισμα. Αν κρυώσουν, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Κι επειδή ξέρω ότι συνήθως δεν έχουμε ποτέ παρέα σ' αυτές τις δουλειές (σιγά μην είχαμε!), αν έχετε σκοπό να κάνετε πολλά, διαχειριστείτε τα λίγα-λίγα γι' αυτό το λόγο.

Τα πιο πολλά θα καταφέρετε να μείνουν ολόκληρα. Μερικά ίσως σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια. Ξεχωρίστε τα σε διαφορετικά σακουλάκια μιας και τα ολόκληρα μπορείτε να τα σερβίρετε σαν ψητά δίπλα στη γαλοπούλα (αφού τα καρυκεύσετε και τα βάλετε σε ταψάκι για λίγο στο φούρνο). Τα κομματάκια, πάλι, θα τα βάλετε στη γέμιση της γαλοπούλας ή σε κάποιο ρυζάκι ή και σαλάτα. Τοποθετήστε τα σακουλάκια στην κατάψυξη, διατηρούνται 2 μήνες.