Στο φως ναυάγιο του Ευβοϊκού

Στο φως ναυάγιο του Ευβοϊκού
24 Νοεμβρίου 2010, 12:16
A+ A-
Το πλοίο είναι ύστερης ελληνιστικής περιόδου κατάφορτο με σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται στα τέλη του 2ου ή τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.

Το ξύλο είναι  οργανικό υλικό και δεν διατηρείται επ' άπειρον. Η παραμονή των καραβιών στη θάλασσα επί αιώνες μετά τη βύθισή τους καθιστά αδύνατη την έρευνα, εκτός  ελαχίστων εξαιρέσεων.

Μια από  αυτές τις εξαιρέσεις έτυχε κατά την προκαταρκτική ανασκαφική έρευνα που έκανε η  Εφορεία Εναλίων  Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, σε ναυάγιο ύστερων ελληνιστικών χρόνων στη νήσο Στύρα  της νότιας Εύβοιας.

Από το βυθό του νότιου ευβοϊκού ανελκύθηκαν χαρακτηριστικοί αμφορείς τύπου Brindisi, αγγεία  βρώσεως και πόσεως, λίθινη λεκάνη (νιπτήρας), μπρούτζινα και σιδερένια καρφιά, τμήματα της εξάρτησης του πλοίου και τμήματα κεράμων που πιθανότα προέρχονται  από στεγασμένη υπερκατασκευή της πρύμνης.

Στο χώρο  του ναυαγίου βρέθηκαν ακόμα τμήματα χάλκινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους, καθώς και δύο πόδια ανακλίντρου. Η παρουσία τους φαίνεται να υποδηλώνει ότι εκτός από του κεραμικού φορτίου, στο πλοίο μεταφέρονταν είδη πολυτελείας, ενδεχομένως και γλυπτά σε ακαίρεη ή αποσπασματική κατάσταση.

Μέσα στις  αποθέσεις της άμμου αποκαλύφτηκαν σε καλή κατάσταση λέιψανα του ξύλινου σκαριού  (νομείς και πέτσωμα).

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 36 καταδυόμενοι ερευνητές, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, συντηρητές, φωτογράφοι, επαγγελματίες δύτες και φυσικοί.  Σκάφος υποστήριξης χρησιμοποιήθηκε το εξειδικευμένο καταδυτικό «Άγιος Γεώργιος»,  μήκους 20 μέτρων από την Κρήτη.

Το φιλόδοξο  εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε από τις χορηγίες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του  Ιωάννη Μπάκλη, καθώς και από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο εντοπισμός του ναυαγίου

Το ναυάγιο του πλοίου στη Στύρα εντοπίστηκε το 2007. Το ανακάλυψαν οι δύτες Θ. Στάμου, Ι. Μπάκλης και Μ. Γολιμπούρ σε βάθος 40-45 μέτρων.


Επιστροφή