Kαλαμάρια γεμιστά με γαρίδες (για 4 άτομα)

Kαλαμάρια γεμιστά με γαρίδες (για 4 άτομα)
3 Δεκεμβρίου 2010, 12:08
A+ A-
Ενα από τα πιο αγαπημένα μαλάκια του βυθού σε μια πρωτότυπη συνταγή.
* της Δήμητρας Παναγιωτοπούλου
Ποτέ  δεν μπόρεσα να τρομάξω βλέποντας ταινίες με θαλάσσια τέρατα που έμοιαζαν με γιγάντια καλαμάρια που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σε πραγματικά απίστευτες διαστάσεις στα βάθη των ωκεανών.
Αντίθετα, τρομάζω με τον τρόπο που ορισμένοι μαγειρεύουν αυτό το ευγενικό και πολύ τρυφερό έδεσμα που υπάρχει σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες. Καλαμάρι θεωρείται και το θράψαλο, μόνο που δεν είναι τόσο νόστιμο, ούτε και τόσο μαλακό, ενώ είναι βέβαια αρκετά φθηνότερο.
Πολλοί δεν τα ξεχωρίζουν, αλλά η διαφορά είναι μεγάλη αρκεί να γνωρίζουμε τα εξής: Το καλαμάρι έχει σκούρο καφεκόκκινο χρώμα και τα τριγωνικά του πτερύγια καταλαμβάνουν μόλις το 1/3  του σώματός του ενώ το θράψαλο είναι ωχρό και τα πτερύγια του καταλαμβάνουν τα 2/3 του σώματός του αγκαλιάζοντας και το τελείωμα του σώματός του επιπλέον δεν έχει εσωτερικό κόκαλο αλλά αυτό είναι κάτι που θα το ανακαλύψετε αφού θα το έχετε ήδη αγοράσει.
Τώρα στο ερώτημα τι να προτιμήσετε από τα δυο θα σας πω ανεπιφύλακτα, αν αντέχει η τσέπη σας, το πρώτο. Αγοράστε πάντως ένα φρέσκο θράψαλο από ένα μπαγιάτικο καλαμάρι. Πώς θα το ξεχωρίσετε; Υπάρχουν πολλοί τρόποι, σήμερα θα σας πω τον πιο κοινωνικό: πιάστε φιλίες με τον ψαρά σας, δε θα βγείτε χαμένοι!
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• 800 γρ. καλαμάρια • 1 ½  κούπα ζωμό λαχανικών • 15 μεγάλες γαρίδες • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα • 1/3 κούπας λευκό κρασί • Ξύσμα λεμονιού • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
EKTEΛΕΣΗ:
Καθαρίζω τα καλαμάρια  χωρίς να τα σχίσω. Αφού φέρω το ζωμό σε σημείο βρασμού, ρίχνω τα καλαμάρια και τα αφήνω να σιγοβράσουν με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά, τα βγάζω σε πιατέλα ενώ αφήνω τα κεφάλια τους να βράζουν  ακόμα 15 λεπτά. Σοτάρω σιγανά το κρεμμύδι με 3 κουταλιές ελαιόλαδο για 10 λεπτά. Προσθέτω ψιλοκομμένες τις γαρίδες (αφήνοντας 4 ολόκληρες για ντεκόρ) συνεχίζω για 2 μόνο λεπτά και σβήνω με το κρασί, προσθέτω το ξύσμα, καρυκεύω και σε 4 λεπτά τραβώ από τη φωτιά. Γεμίζω με το μίγμα τα καλαμάρια και τα αφήνω να κρυώσουν. Με κοφτερό μαχαίρι τα κόβω σε χονδρές ροδέλες, που τοποθετώ μαζί με τα κεφάλια σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ραντίζω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ό,τι υγρό απέμεινε από το μίγμα της γαρίδας και ψήνω για 10 λεπτά στους 180ο βαθμούς. Αν θέλω προσθέτω νερό στο υγρό που έβρασαν τα καλαμάρια και φτιάχνω ένα πιλάφι να συνοδεύσω το έδεσμα. Απολαύστε τα!

Επιστροφή