Ιδανικός Συμπαραστάτης

Ιδανικός Συμπαραστάτης
18 Δεκεμβρίου 2010, 09:05
A+ A-
Ένας νέος θεσμός, που ταιριάζει γάντι στο Γιάννη Σπανό. 
Ένας νέος θεσμός κάνει πρεμιέρα το 2011 στους Καλλικρατικούς δήμους, με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων. Πρόκειται για τον " Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης", όπως είναι η πλήρης ονομασία του. Στη Χαλκίδα άρχισε ήδη η αναζήτησή του και ο Γιάννης Σπανός μοιάζει ιδανικός γι΄αυτό το ρόλο.  

Bασικά καθήκοντα του Συμπαραστάτη είναι:

• να δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου ή της περιφέρειας, των νομικών τους προσώπων και των επιχειρήσεών τους, και

• να διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30  ημερών στους ενδιαφερόμενους.

Eκτός αυτών, ο Συμπαραστάτης ελέγχει πλήρως τη λειτουργία του δήμου και υπό αυτή την έννοια είναι ένας “σκιώδης” δήμαρχος. Εκτός από το Γιάννη Σπανό, έχουν ακουστεί τα ονόματα του Θόδωρου Νέζη, του Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου και του Λάμπρου Γκάνη.

Για την εκλογή του Συμπαραστάτη όμως απαιτείται ευρεία συναίνεση, αφού εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς όμως να αρκούν οι ψήφοι της συμπολίτευσης. Η συμπολίτευση δεν μπορεί από μόνη της να τον εκλέξει, ούτε μπορεί από μόνη της να τον καθαιρέσει, αν αποδειχτεί ανεπαρκής ή “ενοχλητικός”!

Στη Χαλκίδα απαιτούνται 28 ψήφοι για την εκλογή του, σε σύνολο 41 συμβούλων, από τους οποίους οι 25 ανήκουν στο συνδυασμό της πλειοψηφίας. Το γεγονός περιορίζει το λόγο της μείζονος αντιπολίτευσης, αφού μπορεί να τεθεί στο περιθώριο ο συνδυασμός Παγώνη και να γίνει συμφωνία με τους υπόλοπους συνδυασμούς των Σταματούκου-Βλαχογεώργου-Φραντζή.

Η διαδικασία θυμίζει έντονα την αντίστοιχη κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και το ζήτημα είναι αν θα τολμήσουν να εκλέξουν κάποιον ικανό και χρήσιμο ή αν θα καταλήξουν σε μία διακοσμητική μαριονέτα! Σίγουρα πάντως έχει ενδιαφέρον η εκλογή του Συμπαραστάτη στη Χαλκίδα και ο τρόπος που θα διαχειριστεί το επιλεγόμενο πρόσωπο τις ευρείες εξουσίες του.

Επιστροφή