Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Τυροπιτάκια με γιαούρτι
8 Σεπτεμβρίου 2017, 08:00
A+ A-
Για το κολατσιό των μικρών μαθητών  

Την Δευτέρα το κουδούνι χτυπά σε όλα τα σχολεία, γυμνάσια, λύκεια νηπιαγωγεία και δημοτικά. Οι μαμάδες ...σπαζοκεφαλιάζονται τι θα βάζουν για κολατσιό στους μικρούς μαθητές έτσι ώστε να τρώνε κάτι υγιεινό και θρεπτικό. Τι πιο εύκολο και νόστιμο από τα τυροπιτάκια της μαμάς...


Υλικά:

Για τη ζύμη:
  500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•  400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
•  250 γραμμ. βούτυρο


Για τη γέμιση:
•  300 γραμμ. φέτα λιωμένη με το πιρούνι
•  150 γραμμ. ανθότυρο λιωμένο με το πιρούνι
•  150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
•  2 μεγάλα αυγά
•  1 πρέζα μοσχοκάρυδο
•  λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
•  1 κρόκο αυγού
•  2-3 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο
•  λίγο παπαρουνόσπορο ή σουσάμι (προαιρετικά)

 

Τι κάνουμε:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ, με το ειδικό εξάρτημα που λέγεται γάντζος, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Με ένα ποτήρι, κόβουμε στρογγυλά δισκάκια ζύμης.
Βάζουμε από 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και κλείνουμε τους δίσκους σε μισοφέγγαρα, πιέζοντας τις άκρες τους με ένα πιρούνι για να ενωθούν.
Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε τα τυροπιτάκια, το ένα δίπλα στο άλλο.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με τις 2 κουταλιές γάλα και με το μίγμα αυτό αλείφουμε τα τυροπιτάκια.
Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 30' περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Επιστροφή