Περιβάλλον

Πότε ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο και το μαζεύει ο Δήμος

Πότε ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο και το μαζεύει ο Δήμος
13 Νοεμβρίου 2017, 21:00
Συνολικά 2328 οχήματα έχουν μαζέψει οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας από την αρχή του έτους.

Στοιχεία συγκέντρωσης - ανακύκλωσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων των Δήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τα έτη 2016 και 2017 έδωσε στη δημοσιότητα ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, συνολικά 2985 οχήματα μάζεψαν οι Δήμοι από τους δρόμους και τα οδήγησαν για ανακύκλωση το 2016 και άλλα 2328 το 2017 (μέχρι την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου).

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των στοιχείων αυτών, υπενθυμίζεται τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία σχετικά με τα παρατημένα οχήματα σε δρόμους, κοινόχρηστους χώρους ή ιδιωτικούς χώρους.

Ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο όταν:

  1. Βρίσκεται  σε χώρους ή δρόμους δημόσιους, δημοτικούς, κοινοτικούς, ή σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες, τότε το όχημα αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγκαταλελειμμένο από τις αρμόδιες αρχές.
  2. Βρίσκεται σε άλλους χώρους, λιμενικούς, κοινόχρηστους ή μη και σε οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής.
  3. Και στην περίπτωση που κάποιο όχημα  βρίσκεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι για αρκετό καιρό υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο που ανήκετε.

Οι υπεύθυνοι του Δήμου, μετά από σχετικό έλεγχο, θα εντοπίσουν το εγκαταλελειμμένο όχημα και θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο του οχήματος (συνήθως στο παρμπρίζ) ειδικό αυτοκόλλητο, που θα χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλελειμμένο.

Αν στο χρονικό διάστημα των 45 ημερών από την επικόλληση του αυτοκόλλητου, το όχημα δεν απομακρυνθεί, περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου.

Στη συνέχεια ο Δήμος παραδίδει το όχημα σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων, όπου το όχημα παραμένει στην κατοχή του ανακυκλωτή για 10 ημερολογιακές ημέρες.

Εάν στη διάρκεια του διαστήματος αυτού το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσής του. Αν το αυτοκίνητο δεν αναζητηθεί, τότε προωθείται προς ανακύκλωση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φθινοπωρινός θα είναι ο καιρός και την Τρίτη

Φθινοπωρινός θα είναι ο καιρός και την Τρίτη
Περιβάλλον
[19/06/2018 - 07:44]

Διαβάστε αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για την περιοχή μας. ...περισσότερα

Διακοπή υδροδότησης σε Δροσιά και Κάνηθο το βράδυ της Παρασκευής

Διακοπή υδροδότησης σε Δροσιά και Κάνηθο το βράδυ της Παρασκευής
Περιβάλλον
[15/06/2018 - 19:22]

Διαβάστε πόσες ώρες θα διαρκέσει η διακοπή του νερού. ...περισσότερα