Άλλαξε το όριο της πίεσης για την υπέρταση

Άλλαξε το όριο της πίεσης για την υπέρταση
1 Ιανουαρίου 1970, 02:00
A+ A-
Διαβάστε ποιο είναι το νέο όριο, το οποίο όσοι ξεπερνούν θεωρούνται υπερτασικοί.

Περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούνται πλέον υπερτασικοί, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες ή να αρχίσουν να παίρνουν φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό θα συμβεί διότι η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας εξέδωσαν νέες, πιο αυστηρές, κατευθυντήριες οδηγίες για τον ορισμό της υπέρτασης.

Ο ορισμός της φυσιολογικής πίεσης παραμένει ο ίδιος στις νέες οδηγίες, δηλαδή δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο 120/80. Όσο για την υπέρταση, πλέον θα διαπιστώνεται σε όσους η πίεσή τους ξεπερνά το όριο 130/80, ενώ πριν ήταν 140/90, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Βάσει των νέων οδηγιών, περισσότεροι από 103 εκατομμύρια Αμερικανοί (περίπου 46% του ενήλικου πληθυσμού) θα θεωρούνται πλέον υπερτασικοί, συγκριτικά με περίπου 72 εκατομμύρια σύμφωνα με τις προηγούμενες οδηγίες, οι οποίες ίσχυαν από το 2003 μέχρι και σήμερα.

Στις ΗΠΑ, η υπέρταση αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη τροποποιήσιμη αιτία θανάτου από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό μετά το κάπνισμα.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες υπογραμμίζουν ότι τα κυριότερα μέτρα αντιμετώπισης της υπέρτασης είναι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η σωστή διατροφή και η γυμναστική, καθώς και η απώλεια των περιττών κιλών.

Δευτερευόντως, όταν αυτά τα μέτρα δεν φέρνουν αποτέλεσμα, συνιστάται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Αν και οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες θεωρούνται ο θεραπευτικός «ακρογωνιαίος λίθος» για την υπέρταση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσοι ασθενείς αξιολογούνται ως υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Επιστροφή