Υγεία

Αυστηρές ποινές στους φαρμακοποιούς που δεν τηρούν το νέο ωράριο

Αυστηρές ποινές στους φαρμακοποιούς που δεν τηρούν το νέο ωράριο
12 Ιανουαρίου 2018, 19:01
Σύμφωνα με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίζεται στη Βουλή.

Χρηματικά πρόστιμα που φτάνουν έως και τις 20.000 ευρώ, φυλάκιση έως έξι μηνών και πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου έως και έξι μήνες είναι οι κυρώσεις προς φαρμακοποιούς οι οποίοι δεν τηρούν το νέο ωράριο, όπως αυτό ορίζεται στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως, οι οποίες θα κατανέμονται με απόφαση του κατά τόπον περιφερειάρχη και τη σύμφωνη γνώμη του Φαρμακευτικού Συλλόγου, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. εντός της ημέρας.

Επιπλέον, επιτρέπεται η διευρυμένη λειτουργία των φαρμακείων (καθ’ υπέρβασιν των ανωτέρω χρονικών ορίων) έπειτα από σχετική δήλωση στην Περιφέρεια, η οποία γίνεται ανά δίμηνο (αντί ανά εξάμηνο που ισχύει σήμερα).

Όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν υποχρεωτικά στις διημερεύσεις και διανυκτερεύεις, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι υγείας ή σοβαροί οικονομικοί λόγοι, ενώ επανεξετάζονται όλες οι σχετικές απαλλαγές που έχουν δοθεί έως σήμερα.

Φαρμακείο που βρίσκεται σε λειτουργία δεν μπορεί να μείνει κλειστό χωρίς ειδική άδεια διάρκειας έως έξι μηνών, που δίνεται μόνο σε περίπτωση μεταφοράς ή ανακαίνισης φαρμακείου, προβλήματος υγείας ή για οικονομικούς λόγους.

Επιπλέον, απαγορεύεται η χρήση πράσινου σταυρού και της λέξης «φαρμακείο» από οποιονδήποτε, εκτός από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία επιτροπής αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων, ή φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα ή δεν αποζημιώνονται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διακίνηση συμπληρώματος διατροφής

Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διακίνηση συμπληρώματος διατροφής
Υγεία
[13/07/2018 - 16:18]

Επειδή περιέχει συστατικό μη εγκεκριμένο   ...περισσότερα

Αποσύρονται ως καρκινογόνα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας για την υπέρταση

Αποσύρονται ως καρκινογόνα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας για την υπέρταση
Υγεία
[10/07/2018 - 13:55]

Διαβάστε ποια είναι η "ένοχος" ουσία που περιέχουν. ...περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής
Υγεία
[10/07/2018 - 13:54]

Διακινείται μέσω διαδικτύου και περιέχει σαν συστατικό μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο.  ...περισσότερα