Ο Chef Προτείνει

Ραφιόλα Πάρου

Ραφιόλα Πάρου
11 Μαΐου 2018, 07:00
Με μέλι.  

Τα ραφιόλα Πάρου είναι η πιο ωραία παραδοσιακή συνταγή του νησιού.

Υλικά:

Για τη γέμιση

1 κιλό γλυκιά μυζήθρα
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη (2 δάκρυα μαστίχα)
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
2 κ.σ. γεμάτες φρυγανιά τριμμένη
3 αυγά

Για το γαρνίρισμα

κανέλα
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο χλιαρό

Για το φύλλο

1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 φλ. σούμα (τοπικό τσίπουρο)
1/2 φλ. ελαιόλαδο απαλό
1 πρέζα αλάτι
1½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
αλεύρι έξτρα (για το άνοιγμα του φύλλου)
ελαιόλαδο για το τηγάνι

Μπορούμε αντί να ανοίξουμε το φύλλο μόνοι μας να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο χωριάτικο.

Τι κάνουμε:

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη φρέσκια μυζήθρα, το μέλι, την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά και τα αυγά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά, μέχρι να ενωθούν.

Για το φύλλο

Βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπόλ. Τα ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να είναι λεία απαλή κι εύπλαστη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30′ στον πάγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτά φύλλα. Με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο, ή με κουπ πατ 6-7 εκατ., κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, με ροδάκι ζύμης.

Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Βρέχουμε απαλά με το δάχτυλο το φύλλο περιμετρικά.

Διπλώνουμε  και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιέζοντας το καλά με ένα πιρούνι.  Όταν ετοιμάσουμε όλα τα ραφιόλια, τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Περίπου 2′ από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν. Μπορούμε εάν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα, να λαδώσουμε

Εναλλακτικά, αντί για τηγάνισμα, μπορούμε να λαδωσουμε τα ραφιόλια με πινέλο και να τα αραδιάσουμε σε μία λαμαρίνα. Τα ψήνουμε για περίπου 25′ στους 180 βαθμούς C στον αέρα, να ροδίσουν και να γίνει τραγανό το φύλλο.

Αφού κρυώσουν, τα ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καζάν ντιμπί

Καζάν ντιμπί
Ο Chef Προτείνει
[10/08/2018 - 07:00]

Από τα βάθη της Μικράς Ασίας ...περισσότερα

Σεκέρ παρέ

Σεκέρ παρέ
Ο Chef Προτείνει
[03/08/2018 - 07:00]

Γεύσεις και μυρωδιές ανατολίτικες ...περισσότερα