Γιατί ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπορεί να φτάσει ακόμη ψηλότερα στο παγκόσμιο τένις

Γιατί ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπορεί να φτάσει ακόμη ψηλότερα στο παγκόσμιο τένις
13 Αυγούστου 2018, 13:15
A+ A-
Στο Νο 15 του κόσμου ο Ελληνας πρωταθλητής παρά την ήττα από τον Ναδάλ.

Περήφανους έκανε όλους τους Ελληνες χθες το βράδυ ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος αγωνίστηκε στον τελικό του Rogers Cup στο Τορόντο απέναντι στον Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Ελληνας πρωταθλητής μπορεί να έχασε, αλλά υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που η πορεία του μπορεί να μην είναι ένα πυροτέχνημα.

Ο "Στέφ" έπαιξε ένα κακό πρώτο σετ, το οποίο και έχασε εύκολα με 6-2. Εκανε κάποια αβίαστα λάθη, στα οποία δεν μας είχε συνηθίσει στους τελευταίους αγώνες, ενώ από την πλευρά του ο Ναδάλ δεν άφηνε καμία αδύναμη μπάλα του αντιπάλου του ασυγχώρητη.

Το ίδιο συνέβη και στις αρχές του δεύτερου σετ με τον Ισπανό να κάνει γρήγορα break. Εκεί, όμως, ο Ελληνας τενίστας έδειξε το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο του για να ανέβει ακόμη πιο ψηλά: Το τσαγανό του! Επαιξε στα όρια τον Ναδάλ, ο οποίος συνέχιζε να βγάζει τρομακτικές επιστροφές και winners, και εκμεταλλεύτηκε ένα κακό service game του Ισπανού για να ισοφαρίσει σε 5-5. 

Μάλιστα, αν το φιλέ του έκανε το χατίρι σε break point που είχε στο 6-5, τότε το ματς ίσως να πήγαινε αλλιώς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Ραφά έδειξε την ανωτερότητά του στο tie break και δίκαια κατέκτησε το τρόπαιο.

Ο Στέφανος, λοιπόν, είναι στα 20 χρόνια του στο νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της επιτυχίας, πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στο νο. 168. Επομένως, δούλεψε σκληρά για να φτάσει ως εδώ. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τενίστες που έχουν κάνει ένα άλμα στην καριέρα τους και στη συνέχεια είχαν καθοδική πορεία.

Τι μας δίνει ελπίδες ότι ο Στέφανος μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα; Εκτός από την επιμονή του, όπως είπαμε, διαθέτει και πνευματική ωριμότητα, σπάνια για την ηλικία του, στοιχεία χάρις στα οποία γυρνάει παιχνίδια που φαίνονται χαμένα (όπως αυτό με τον Ζβέρεφ).

Αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στο τένις, καθώς όλα κρέμονται σε μια κλωστή και από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να γυρίσουν ανάποδα τα πάντα. 

Επιπλέον, ο ίδιος ο Τσιτσιπάς δείχνει να αντιλαμβάνεται το χάσμα που υπάρχει με τους μεγάλους παίχτες και οι δηλώσεις του μετά το τέλος του τελικού για τον Ναδάλ το καταδεικνύουν. "Η ήττα αυτή μου έδειξε πόσο πρέπει να δουλέψω. Ηταν δυνατότερος από την baseline, δυνατότερος σε σωματικές προκλήσεις από εμένα που σήμερα έδειχναν να μην του είναι κάτι σημαντικό. Είναι αλύγιστος, σε δαγκώνει σαν ένα μπουλντόγκ και σε κάνει να υποφέρεις στο γήπεδο" δήλωσε για τον μεγάλο Ισπανό ο Στέφανος.

Και πράγματι έτσι ήταν η εικόνα του αγώνα. Ο Τσιτσιπάς το είδε και δεν φοβήθηκε να το πει. Το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται τη μεγάλη διαφορά σε σωματική δύναμη και το ολοκληρωτικό παιχνίδι του μεγάλου αντιπάλου του αποδεικνύει πως ξέρει τι πρέπει να κάνει για να ανέβει επίπεδο.

Εχει τα φόντα, καθώς υπάρχουν στοιχεία στο παιχνίδι του πραγματικά αξιοθαύμαστα. Το αξιόπιστο backhand του, το δυνατό forehand, τα καλά τοποθετημένα (αν και συχνά αδύναμα) δεύτερα σερβίς, ενώ θέλει αρκετή δουλειά ακόμα στα χτυπήματα προσέγγισης στο φιλέ, καθώς και στο βολέ του.

Ολο το μέλλον ανήκει στον Στέφανο. Αν δουλέψει, όπως και ο ίδιος δηλώνει, τότε το τένις μπορεί να μας χαρίσει -για πρώτη φορά στα χρονικά του αθλήματος- μεγάλες συγκινήσεις! 

Επιστροφή