ΠΥΡΚΑΓΙΑ- ΚΟΝΤΟΔΕΣΠΟΤΙ: Άμεση χαρτογράφηση της καμμένης περιοχής

ΠΥΡΚΑΓΙΑ- ΚΟΝΤΟΔΕΣΠΟΤΙ: Άμεση χαρτογράφηση της καμμένης περιοχής
15 Αυγούστου 2018, 08:13
A+ A-
Έγινε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δορυφορική καταγραφή των ζημιών.

Η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η μεγάλη φωτιά στην περιοχή Κοντοδεσποτίου θα χαρτογραφηθεί άμεσα και με τον πιο σύγχρονο τρόπο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αναφέρει τα εξής:

" Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Ταφύλλη, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ζήτησε στις 14 Αυγούστου 2018 την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η άμεση παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για τις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη πυρκαγιά της Εύβοιας (Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας).

Το αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία ως Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής στη χώρα μας για την ενεργοποίηση της ανωτέρω υπηρεσίας της ΕΕ, έγινε άμεσα δεκτό (Activation Code EMSR306) από το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC).

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα αναμένεται να παραληφθούν χαρτογραφικά προϊόντα από ανάλυση δορυφορικών εικόνων κλίμακας 1:15.000 για την πληγείσα περιοχή σε μορφή γεωαναφερμένων .pdf και .tif, στα οποία θα αποτυπώνεται η πληγείσα έκταση, καθώς και διανυσματικά δεδομένα (vector) με την μορφή αρχείων .shp και .kmz με την περίμετρο της πληγείσας έκτασης.

Τα χαρτογραφικά αυτά προϊόντα και οι δορυφορικές εικόνες στις όποιες θα αποτυπώνεται η περίμετρος της πληγείσας έκτασης θα παραληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα διατεθούν άμεσα σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητες στο έργο της καταγραφής ζημιών, στο έργο της προστασίας και αποκατάστασης των ανωτέρω περιοχών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς επαγόμενους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν μετά την εκδήλωση των εν λόγω πυρκαγιών (κίνδυνος πλημμυρών, κατολισθήσεων κ.τ.λ.).

Διευκρινίζεται ότι το Copernicus/Emergency Management Service - Mapping αποτελεί υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άνευ οικονομικής επιβάρυνσης διάθεση χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφικά φαινόμενα.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η περίμετρος των εκτάσεων που έχουν πληγεί, όπως έχουν αποτυπωθεί μετά από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική και δεν υποκαθιστά την οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο."

Δείτε και το σχετικό χάρτη της περιοχής:

Επιστροφή