Απόψεις

Αδιαμφισβήτητη η προσφορά των Σχολικών Τροχονόμων στην ασφάλεια των μαθητών

Αδιαμφισβήτητη η προσφορά των Σχολικών Τροχονόμων στην ασφάλεια των μαθητών
8 Νοεμβρίου 2018, 18:16
Στο Δήμο Χαλκιδέων δραστηριοποιούνται 22 συνολικά σχολικοί τροχονόμοι.

* Γράφει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Κώστας Κουκουβίνος, Διοικητής της Τροχαίας Χαλκίδας

Πριν από 26 χρόνια περίπου η Ελληνική Βουλή ψήφισε τον Νόμο 2094/1992 «Κύρωση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».  Στις διατάξεις του άρθρου 41 του νόμου εισήχθη για πρώτη φορά ο όρος “σχολικός τροχονόμος”.  Ένας θεσμός που είχε υλοποιηθεί πριν χρόνια στη Δυτική Ευρώπη, με ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Στόχος της εισαγωγής του θεσμού στην ελληνική πραγματικότητα ήταν η προστασία των μαθητών και των συνοδών τους κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους από τις σχολικές μονάδες.  Δυστυχώς όμως η νέα διάταξη έμεινε στα χαρτιά. 

Χρειάστηκαν πέντε (5) ολόκληρα χρόνια άοκνων εθελοντικών προσπαθειών και πιέσεων του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να λάβει σάρκα και οστά ο νέος θεσμός.  Μάλιστα οι πρώτοι Σχολικοί Τροχονόμοι ήταν εθελοντές – υποστηρικτές - μέλη του οργανισμού.

Με το πέρασμα των ετών οι Σχολικοί Τροχονόμοι εντάχθηκαν στο πλαίσιο των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων.  Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων δραστηριοποιούνται σήμερα είκοσι δύο (22) Σχολικοί Τροχονόμοι, κατάλληλα εκπαιδευμένοι από την αρμόδια Υπηρεσία τροχονομικής αστυνόμευσης και εξοπλισμένοι με τα προβλεπόμενα υλικά.

Η συμβολή τους στην ασφαλή πεζή κίνηση των μαθητών ήταν και συνεχίζει να είναι σημαντική και αδιαμφισβήτητη. Πολλοί θα αναρωτηθούν: «Μα καλά, τι σημαντικό κάνουν;». 

Η απάντηση ουσιαστική: «Προστατεύουν τα παιδιά μας, από τους κινδύνους του δρόμου, προστατεύουν τα παιδιά μας από τους ανεύθυνους οδηγούς που μιλούν στο κινητό, προστατεύουν τα παιδιά μας από τους ανεύθυνους οδηγούς που αναπτύσσουν ταχύτητες, προστατεύουν τα παιδιά μας από τους ανεύθυνους οδηγούς που οδηγούν χωρίς σύνεση».

¶λλωστε οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν.  Δεν έχουμε τροχαία συμβάντα στις σχολικές μονάδες που δραστηριοποιούνται Σχολικοί Τροχονόμοι.  Το επίτευγμα αυτό το μοιράζονται από κοινού οι Σχολικοί Τροχονόμοι με τους μαθητές και τους γονείς, γιατί οι μεν Σχολικοί Τροχονόμοι εκτελούν με υπευθυνότητα τα καθήκοντά τους, οι δε μαθητές και γονείς σέβονται και ακολουθούν τις υποδείξεις και τις οδηγίες των πρώτων.

Δεν είναι όμως μόνον οι αριθμοί και οι στατιστικές, είναι και η ανθρώπινη πλευρά, το μεράκι, η θέληση, η αγωνία του κάθε σχολικού τροχονόμου να προσφέρει και για να γίνει κατανοητό, θα μοιραστώ μαζί σας μια μικρή, πλην όμως συγκλονιστική ιστορία, όπως μου την εξιστόρησε ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Ένας εκ των πρώτων σχολικών τροχονόμων ήταν συνταξιούχος αστυνομικός, υποστηρικτής και μέλος του οργανισμού.  Την ημέρα που ξεκίνησε για πρώτη φορά πιλοτικά το πρόγραμμα των σχολικών τροχονόμων, ο εθελοντής συνταξιούχος αστυνομικός ξεκίνησε γεμάτος χαρά και αγωνία να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του, να καταθέσει ψυχή σε έναν νέο χρήσιμο θεσμό.

Διήνυσε με το δίκυκλο του την απόσταση από την Νέα Μάκρη Αττικής όπου διέμενε, έως το Περιστέρι Αττικής στη σχολική μονάδα που του είχαν ορίσει.  Έφτασε, εκτέλεσε κανονικά τα καθήκοντά του και αφότου τελείωσε κάθισε ήσυχα σε μια άκρη και άφησε την τελευταία του πνοή.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το μέγεθος της προσφοράς των Σχολικών Τροχονόμων. Είναι σημαντικό να σταθούμε πλάι τους και να συνδράμουμε στο έργο τους. Είναι σημαντικό να σταθούμε πλάι τους και να σεβαστούμε τον κόπο και την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά, να προστατέψουν ότι πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή μας, τα παιδιά μας.

Είναι σημαντικό την επόμενη φορά που θα τους συναντήσουμε έξω από τα σχολεία να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις τους. Με αυτόν τον τρόπο θα εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΛΥΚΕΣ ΚΟΠΑΝΑ: Μία πρόταση με όραμα για να ξαναγίνουν όπως ήταν παλιά

ΑΛΥΚΕΣ ΚΟΠΑΝΑ: Μία πρόταση με όραμα για να ξαναγίνουν όπως ήταν παλιά
Απόψεις
[13/04/2019 - 15:05]

Την καταθέτει ο Νίκος Σιόλιας, μαζί με την γλυκιά ανάμνηση των παιδικών του χρόνων.  ...περισσότερα

ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ: Ανύπαρκτη η προστασία της πρώτης κατοικίας με το νέο νόμο

ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ: Ανύπαρκτη η προστασία της πρώτης κατοικίας με το νέο νόμο
Απόψεις
[10/04/2019 - 16:37]

Ο γνωστός οικονομολόγος προτρέπει τους κυβερνώντες: Τολμήστε υποτελείς και ανίκανοι! ...περισσότερα

Το (ξε)πούλημα της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια

Το (ξε)πούλημα της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια
Απόψεις
[09/04/2019 - 14:18]

 ¶ρθρο του Συμεών Κεδίκογλου, με αφορμή τα ΕΛΤΑ στο Μαρμάρι. ...περισσότερα