Ο πόνος στο γόνατο και πώς θεραπεύεται

Ο πόνος στο γόνατο και πώς θεραπεύεται
12 Σεπτεμβρίου 2012, 08:35
A+ A-
Χρήσιμες συμβουλές για την πάθηση που συχνά χτυπά εκεί που δεν το περιμένεις.

* Της Θεανώς Στρατή

Ένας στους πέντε ανθρώπους ταλαιπωρούνται στις μέρες μας από πόνο στο ένα ή και στα δύο γόνατα. Οι αιτίες είναι πολλές και γιΆ αυτό κρίνεται αναγκαία η ακριβής διάγνωση ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Κάποιες κοινές αιτίες για πόνο στα γόνατα είναι οι αρθρίτιδες, αλλά και τραυματισμοί που συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και μπορεί να προκαλέσουν μεταξύ άλλων και αστάθεια, όπως κακώσεις των συνδέσμων προσθίου και οπισθίου χιαστού, έσω και έξω πλαγίου, τραυματισμοί χόνδρου και μηνίσκων, τενοντίτιδα επιγονατιδικού, εξάρθρωση επιγονατίδας, κύστη Baker, θυλακίτιδα, σύνδρομο Plica.

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις, και ενώ ο πόνος επιμένει, ο γιατρός προτείνει τη φυσικοθεραπεία. Ο ασθενής ακολουθεί ένα φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα από συνεχόμενες συνεδρίες που βοηθούν στην ανακούφιση απΆ τον πόνο, στην ανάκτηση της πλήρους κίνησης της άρθρωσης, στην αποκατάσταση της δύναμης και στην επαναφορά στις καθημερινές κινήσεις και δραστηριότητες. Οι φυσικοθεραπείες ολοκληρώνονται με μία σειρά εποπτευόμενων ασκήσεων. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει πριν φτάσουμε στη φυσικοθεραπεία και κάποιες απορίες που μας δημιουργούνται όταν νιώθουμε πόνο-ενόχληση.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω σχετικά με τον πόνο στο γόνατο;

Εάν δεν είστε σίγουροι για την αιτία των συμπτωμάτων σας, ή αν δεν γνωρίζετε συγκεκριμένες συστάσεις θεραπείας για την κατάστασή σας, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.  Η θεραπεία του πόνου στο γόνατο πρέπει να απευθύνεται στην συγκεκριμένη αιτία του προβλήματός σας. Μερικά σημάδια που θα πρέπει να εξεταστούν περιλαμβάνουν:

· Αδυναμία στο να περπατήσετε άνετα στην πάσχουσα πλευρά.

· Τραυματισμός που προκαλεί δυσμορφία γύρω από την άρθρωση.

·  Πόνος που εμφανίζεται τη νύχτα ή κατά την ανάπαυση.

·  Πόνος που επιμένει πέρα ​​από μερικές ημέρες.

· Κλείδωμα (αδυναμία να λυγίσει) στο γόνατο.

·  Διόγκωση της άρθρωσης ή της γύρω περιοχής.  

·  Σημάδια μιας λοίμωξης, όπως πυρετός, ερυθρότητα, θερμότητα.

·  Οποιοδήποτε άλλο ασυνήθιστο σύμπτωμα.

Τι πρέπει να κάνω για να θεραπευτώ;

Η θεραπεία του πόνου του γόνατος εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την αιτία του προβλήματος. Ως εκ τούτου, είναι υψίστης σημασίας να καταλαβαίνετε την αιτία των συμπτωμάτων σας πριν από την έναρξη ενός προγράμματος θεραπείας. Μερικές κοινές θεραπείες για τον πόνο στο γόνατο που αναφέρονται παρακάτω μπορεί να μην είναι . κατάλληλες για όλες τις συνθήκες, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμες για την κατάστασή σας.

- Εφαρμογή πάγου ή θερμότητας: Παγοκύστες και μαξιλάρια θερμότητας είναι ένας συχνός τρόπος θεραπείας για τον πόνο στο γόνατο. Συνήθως σε πρώτο στάδιο μετά από τραυματισμό με οξύ πόνο και φλεγμονή εφαρμόζεται κρυοθεραπεία.

- Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα : Τα μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, που συνήθως αναφέρονται ως ΜΣΑΦ, είναι μερικά από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα, ειδικά για ασθενείς με πόνο στο γόνατο που προκαλείται από προβλήματα όπως η αρθρίτιδα, θυλακίτιδα, τενοντίτιδα.

Ενέσεις κορτιζόνης: Η κορτιζόνη είναι ένα ισχυρό φάρμακο που θεραπεύει τη φλεγμονή, ένα κοινό πρόβλημα σε ασθενείς με πόνο στο γόνατο.  Συζητήστε με το γιατρό σας τα πιθανά οφέλη από μια ένεση κορτιζόνης για την κατάστασή σας. Καλό είναι να έχουμε υπΆ όψιν  ότι η κορτιζόνη σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί προσωρινή λύση. Συζητήστε με το γιατρό σας τα οφέλη του φαρμάκου για την περίπτωσή σας.

- Φυσικοθεραπεία : Η φυσικοθεραπεία είναι μια σημαντική πτυχή της θεραπείας όλων σχεδόν των ορθοπεδικών προβλημάτων. Η φυσικοθεραπεία όπως προαναφέρθηκε. Βοηθά σημαντικά ώστε να αυξηθεί η δύναμη, να ανακτηθεί η κινητικότητα, και βοηθά τους ασθενείς να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Πιο αναλυτικά, κατά τη φυσικοθεραπευτική συνεδρία εφαρμόζονται ρεύματα ΤΕΝS, υπέρηχοι, LAZER, BIOFEEDBACK, διαθερμίες, κρυοθεραπεία, αλλά και ειδικές τεχνικές κινητοποίησης της άρθρωσης με χειρισμούς από τον θεραπευτή.

Μετά το τέλος των συνέδριών και ενώ έχουν υποχωρήσει η φλεγμονή και ο πόνος, ακολουθείται ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής, προσαρμοσμένο πάντα στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Ορισμένες βασικές ασκήσεις που βοηθούν να επανέλθουμε στις καθημερινές απλές δραστηριότητες είναι οι παρακάτω:

1) Ξαπλώστε ή καθίστε με τα γόνατά σας λυγισμένα σε περίπου 10 μοίρες. Σφίξτε τους μύς στο πίσω μέρος του μηρού σας. Κρατήστε 5 δευτερόλεπτα, μετά χαλαρώστε. Επαναλάβετε 10 φορές.

2) Ξαπλώστε μπρούμυτα με ένα ρολό πετσέτα κάτω από τον αστράγαλο.  Πιέστε τον αστράγαλο προς το ρολό πόδι σας θα πρέπει να ισιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο.  Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε 10 φορές.

3) Ξαπλώστε ανάσκελα, με το αμέτοχο γόνατο λυγισμένο, ισιώστε το γόνατό σας. Σηκώστε το γόνατο και κρατήστε  για 5 δευτερόλεπτα. Συνεχίστε προσαυξήσεις, κρατήστε κάθε φορά. Επιστρέψετε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 10 φορές.

4) Με ξαπλωμένη την πλάτη σας, σφίξτε τους μυς των γλουτών σας. Κρατήστε καλά για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 10 φορές

5) Με υποστήριξη, εάν είναι αναγκαίο, και σιγά-σιγά φέρετε το πόδι σας προς τα εμπρός κρατώντας το γόνατό σας ίσια. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 10 φορές.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1) Ξαπλώστε ανάσκελα με ένα ρολό πετσέτα κάτω από το γόνατό σας. Ισιώστε το γόνατό σας (εξακολουθεί να υποστηρίζεται από το ρολό) και κρατήστε πατημένο 5 δευτερόλεπτα. Αργά επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 10 φορές.

2) Ξαπλώστε ανάσκελα, με το αμέτοχο γόνατο λυγισμένο. Ισιώστε το γόνατό σας με μια σύσπαση των μυών του τετρακεφάλου. Τώρα, σηκώστε αργά το πόδι σας μέχρι τα πόδια σας είναι περίπου 12 εκατοστά από το πάτωμα. Αργά  κάτω στο πάτωμα και να χαλαρώσετε. Εκτελέστε 5 σετ των 10 επαναλήψεων.

3) Κρατήστε  μια καρέκλα ή τον πάγκο με τα πόδια 6-12 ίντσες  από την καρέκλα ή τον πάγκο. Μη λυγίζετε σε όλη τη διαδρομή. Μην πηγαίνετε σε  επίπεδο χαμηλότερο των 90 μοιρών. Κρατήστε την πλάτη ίσια. Κρατήστε για 5-10 δευτερόλεπτα. Αργή επαναφορά στην αρχική θέση. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε 10 φορές.

4) Γόνατο λυγισμένο, τραβήξτε απαλά τη φτέρνα προς τους γλουτούς, νιώθοντας ένα τράβηγμα στο μπροστινό μέρος του ποδιού.  Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 10 φορές.

Το πρόγραμμα αρχικά εκτελείται υπό την επίβλεψη του θεραπευτή και εν συνεχεία στο σπίτι. Για προχωρημένους και αθλητές το πρόγραμμα διαφοροποιείται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

* Θεανώ Στρατή/ Πανίδου και Γαζέπη 38/ 22210-81600/ theano_strati@yahoo.gr

Επιστροφή