Πως να προστατέψεις τα passwords;

Πως να προστατέψεις τα passwords;
7 Φεβρουαρίου 2019, 11:03
A+ A-
Οδηγίες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ξεκίνησε η ενημερωτική καμπάνια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία επικεντρώνεται στην προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών του διαδικτύου.

Το μήνυμά της απαντά στην πάντα επίκαιρη ερώτηση για όλους τούς ψηφιακούς χρήστες: Τι μπορεί να μας καταστήσει ευάλωτους στόχους σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις; Πρώτα απ’ όλα ο κωδικός πρόσβασης σε συνδέσεις και εφαρμογές στο διαδίκτυο, αν από άγνοια ή αμέλεια δεν εφαρμόζονται βασικά μέτρα ασφάλειας.

Ενδεικτικά, πρακτικές οδηγίες σχετικά με τα passwords περιλαμβάνουν τα παρακάτω μέτρα:

- Αφού φτιάξετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να τους ανανεώνετε τακτικά (κάθε 6 μήνες τουλάχιστον).

- Εκτός από ισχυρό, το password πρέπει να είναι και μυστικό. Να ξέρετε ότι καμία εταιρεία που προσφέρει νόμιμη υπηρεσία δεν θα σας ζητήσει να στείλετε τον κωδικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

- Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύετε τον κωδικό σας σε προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε μια εφαρμογή, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή. Καλύτερα ακόμη, απενεργοποιήστε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικού.

- Επιπλέον, ένα ασφαλές password θα σας προστατεύει μόνο αν ένας κακόβουλος δεν μπορέσει να το παρακάμψει με άλλο τρόπο (π.χ. με την ερώτηση ασφάλειας για την ανάκτηση του password). Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ισχυρή ερώτηση ασφαλείας που οι χάκερς δεν θα μπορούν να μαντέψουν.

Επιστροφή