Πολιτισμός

ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗ ΨΑΧΝΩΝ: Τρεις Μητροπολίτες για την γιορτή του Αγίου Παρθενίου

ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗ ΨΑΧΝΩΝ: Τρεις Μητροπολίτες για την γιορτή του Αγίου Παρθενίου
9 Φεβρουαρίου 2019, 08:46
Απότμημα της Τιμίας Κάρας του φυλάσσεται στο μοναστήρι, ως πολυτιμότατος θησαυρός.

Την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλης Ψαχνών πανηγύρισε με λαμπρότητα κατά την παραδοσιακή μοναστηριακή τάξη τον Άγιο Παρθένιο επίσκοπο Λαμψάκου τον θαυματουργό, αφού ιερό απότμημα της Τιμίας Κάρας του φυλάσσεται στο μοναστήρι, ως πολυτιμότατος θησαυρός.

Στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, την Τετάρτη το απόγευμα, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, προσκληθείς από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμο.

Πλήθη προσκυνητών, παρά την έντονη βροχόπτωση, προσήλθαν στο Μοναστήρι και προσκύνησαν με ευλάβεια την Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τελέστηκε ιερά αγρυπνία, στο τέλος της οποίας κατέφθασε από τα Τρίκαλα και ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, παρά τον κόπο του ταξιδίου, έψαλλε τα εγκώμια του Αγίου Παρθενίου.

Ανήμερα της πανήγυρης, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία έλαβε χώρα το Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προέστη ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, συλλειτουργούντων και των Μητροπολιτών Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε και πάλι ο άγιος Άρτης κ. Καλλίνικος, αναφερθείς στην αγιασμένη μορφή του Αγίου Παρθενίου.

Το ιερό Αναλόγιο διακόνησαν οι καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Πρωτοπρεσβ. Ανάργυρος ΣτουραΐτηςΣτυλιανός Μπενής και Κυριάκος Στάντζος με μαθητές τους.

Όλοι οι προσελθόντες προσκυνητές απόλαυσαν την πασίγνωστη φιλοξενία του Καθηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Ιακώβου Μπαλωμένου και των πατέρων της Αδελφότητος.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Ο "Άρης" της Σοφίας Αδαμίδου στο θέατρο Ορέστης Μακρής

ΧΑΛΚΙΔΑ: Ο Άρης της Σοφίας Αδαμίδου στο θέατρο Ορέστης Μακρής
Πολιτισμός
[22/08/2019 - 15:15]

Μία ξεχωριστή παράσταση με θέμα τον Άρη Βελουχιώτη. ...περισσότερα

ΧΑΛΚΙΔΑ: Διήμερη γιορτή από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καναπίτσας

ΧΑΛΚΙΔΑ: Διήμερη γιορτή από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καναπίτσας
Πολιτισμός
[22/08/2019 - 09:20]

Το ένα βράδυ για παιδιά και το δεύτερο για μεγάλους. Μπόνους τρίτο βράδυ με προβολή ταινίας. ...περισσότερα