Περιβάλλον

Πρωταθλήτρια η Εύβοια στην ανακύκλωση μπαταριών το 2018

Πρωταθλήτρια η Εύβοια στην ανακύκλωση μπαταριών το 2018
10 Φεβρουαρίου 2019, 08:03
Σχεδόν οι μισές μπαταρίες, που συγκεντρώθηκαν στη Στερεά Ελλάδα, προέρχονται από την Εύβοια.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και δημοσιοποίησης των στοιχείων της ανακύκλωσης των εγκεκριμένων συστημάτων, ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα 3.639 κάδοι, που αντιπροσωπεύουν το 5,3% των συνολικών κάδων που έχουν τοποθετηθεί στην επικράτεια.

Συνεπώς υπάρχει μια πολύ καλή κάλυψη κάδων σε σχέση με τον πληθυσμό, που φτάνει τους 6,0 κάδους ανά χίλιους κατοίκους, όταν ο μέσος όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1,8 κάδοι ανά χίλιους κατοίκους.

Αναφορικά με τα κιλά συλλογής για το 2018 συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν σε εργοστάσια του εξωτερικού 16.332 κιλά (περίπου 760.000 μπαταρίες) που αντιστοιχούν σε 26,83 γραμμάρια ανά κάτοικο. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η ανάλυση ανά Νομό.

Όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα, η Εύβοια αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» στην ανακύκλωση μπαταριών, αφού σχεδόν οι μισές μπαταρίες που συγκεντρώθηκαν συλλέχθηκαν στο νομό μας.

Οι μπαταρίες σε αντίθεση με άλλα ανακυκλώσιμα υλικά θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα, λόγω των βαρέων μετάλλων που περιέχουν όπως υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, χρώμιο κ.α.

Έρευνες που έχουν γίνει αποκάλυψαν πως, αν και οι μπαταρίες αποτελούν μόνο το 0,2% του όγκου των αστικών απορριμμάτων από αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών.

Με την ανακύκλωση, εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος από ρυπογόνες ουσίες, επιτυγχάνεται περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών και κατά συνέπεια εξοικονόμηση ενέργειας. Υπολογίζεται πως για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως και το 80%.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών με το να ρίχνει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες του στους κάδους της ΑΦΗΣ που βρίσκονται , σε σχολεία, σε δήμους, σε κοινότητες, σε όλες τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, σε επιχειρήσεις, σε εμπορικά καταστήματα, σε όλα τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών κ.α.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλο κύμα αφρικανικής σκόνης καλύπτει όλη την Ελλάδα

Μεγάλο κύμα αφρικανικής σκόνης καλύπτει όλη την Ελλάδα
Περιβάλλον
[24/04/2019 - 12:20]

Μέχρι το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου .    ...περισσότερα

ΚΑΙΡΟΣ: Ερχονται κι άλλες βροχές το Σάββατο

ΚΑΙΡΟΣ: Ερχονται κι άλλες βροχές το Σάββατο
Περιβάλλον
[19/04/2019 - 17:17]

Διαβάστε αναλυτική πρόγνωση για την Εύβοια. ...περισσότερα

Απόψε θα εμφανιστεί η Ροζ πανσέληνος του Απριλίου

Απόψε θα εμφανιστεί η Ροζ πανσέληνος του Απριλίου
Περιβάλλον
[19/04/2019 - 15:46]

Σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. ...περισσότερα