Κοινωνία

Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή

Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή
10 Φεβρουαρίου 2019, 17:12
Ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, μαζί με το σύζυγό της ¶γγελο Γουλανδρή.

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 94 ετών, η Νίκη Γουλανδρή,  που είχε αφιερώσει τη ζωή της στην επιστήμη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η βοτανική ζωγράφος και ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή, μαζί με τον σύζυγό της ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η κηδεία της θα τελεστεί την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.

Η Νίκη Γουλανδρή ήταν γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες. Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη.

Με τη συνεχή υποστήριξη του συζύγου της, ¶γγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα.  Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Ως προσωπικότητες – η ίδια και ο άνδρας της ¶γγελος Γουλανδρής – θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επικεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών.