Ο Chef Προτείνει

Μακαρόνια ογκρατέν με τρία τυριά

Μακαρόνια ογκρατέν με τρία τυριά
1 Μαρτίου 2019, 07:00
Για τους μακαρονάδες και όχι μόνο!

Οσοι λατρεύετε τα μακαρόνια (και όχι μόνο) αυτή είναι μια συνταγή που  σίγουρα θα την απολαύσετε!

 

Υλικά

• 1 πακέτο (500 γρ.) κοφτά μακαρονάκια (σελινάκι, κοχυλάκια, φιογκάκια…)
• 3 κοφτές κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο + λίγο για το ταψί,
• 4 φέτες ζαμπόν, σε μικρά τετραγωνάκια,
• 250 γρ. φρέσκια ανάλατη αναρή (ή μυζήθρα), λιωμένη καλά με πιρούνι,
• 1 φλ. αλεύρι,
• 1 ½ φλ. γάλα,
• 3 αβγά,
• 1 φλ. χοντροτριμμένο τυρί τσένταρ ή γκούντα,
• ½ φλ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι,
• αλάτι, πιπέρι.

 

Τι κάνετε

Ρίχνετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα αφήνετε να μαλακώσουν, χωρίς να τα βαρυψήσετε.

Τα στραγγίζετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέσα το βούτυρο να λιώσει και ύστερα το ζαμπόν. Τα κρατάτε στην άκρη και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρά ένα πυρίμαχο ταψί, αδειάζετε μέσα τα μακαρόνια, σκορπάτε πάνω το χοντροτριμμένο τυρί.

Βάζετε το αλεύρι με το γάλα σε ένα μπολ και το χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην έχει σβόλους. Χτυπάτε μέσα τα αβγά και ύστερα χτυπάτε μέσα τη λιωμένη αναρή μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα (για ευκολία τα χτυπάτε όλα με το μίξερ). Αδειάζετε το μίγμα πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με την τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.

Ψήνετε το γκρατέν για 40 περίπου λεπτά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του και το σερβίρετε ζεστό (ή ξαναζεσταμένο).