Συνταγές για Καθαρή Δευτέρα - για καλοφαγάδες

Συνταγές για Καθαρή Δευτέρα - για καλοφαγάδες
8 Μαρτίου 2019, 07:00
A+ A-
Τι και εάν ξεκινά Σαρακοστή!

Αυτή η Δευτέρα είναι η αρχή της Σαρακοστής, που σημαίνει νηστεία και για πολλούς από εμάς αποχή από το κρέας!!! Για το λόγο αυτό σας δίνουμε μερικές ιδέες πως να μην πεινάσετε αλλά και να μην αμαρτάνετε.

Χταπόδι στιφάδο στο φούρνο

Υλικά συνταγής:

1 χταπόδι γύρο στο 1½ κιλό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3 σκ. σκόρδο
5 κρεμμύδια μέτρια (κομμένα σε χοντρές φέτες)
6 πατάτες μέτριες (κομμένες σε χοντρά κομμάτια)
1/4 φλ. ξίδι με πορτοκάλι
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 κ.σ πελτέ ντομάτας (γεμάτη)
2 ώριμες ντομάτες (κομμένες στα 4)
3 δαφνόφυλλα
1 κλαδάκι ρίγανη ή δενδρολίβανο
5-6 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι

Τι κάνουμε:

Για το χταπόδι στιφάδο στο φούρνο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι. Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα. Αναποδογυρίζουμε την κουκούλα και την πλένουμε καλά. Κόβουμε το χταπόδι σε πλοκάμια. Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο και το μισό από το συνολικό ξύδι. Προσθέτουμε επίσης τη φλούδα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τα βότανα. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε για 1΄. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι με πορτοκάλι και αφήνουμε να στεγνώσουν τα υλικά φυλακίζοντας τα αρώματα πορτοκαλιού από το ξύδι.

Σε βαθύ ταψί βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τέλος μπήγουμε τα πλοκάμια χταποδιού. Αλατοπιπερώνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 50΄, μέχρι το χταπόδι στιφάδο να μείνει σχεδόν με το λάδι του να μαλακώσει και να να μελώσουν οι πατάτες ρουφώντας όλα τα ζουμάκια του χταποδιού.

Παέγια (Paella) ισπανική με θαλασσινά

Υλικά συνταγής

1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καλαμάρια ή 2 σουπιές
2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
2 πρέζες κρόκος Κοζάνης
1 συσκευασία ντοματάκια ολόκληρα
1 φλ. αρακάς
4 φλ. ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
6 φλ. ζωμό ή νερό βραστό
500 γρ. φρέσκα μύδια
500 γραμ. γαρίδες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 δαφνόφυλλο
2 κλαδάκια θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λεμόνι σε τέταρτα

Τι κάνουμε

Ξεκινάμε την παέγια θαλασσινών, ζεσταίνοντας το λάδι σε ένα ρηχό και φαρδύ σκεύος. Προσθέτουμε τα καλαμάρια ή τη σουπιά και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε ένα δαφνόφυλλο και λίγο θυμάρι. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις πιπεριές, και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε αρακά ή φασολάκια (ό,τι έχουμε), κρόκο Κοζάνης και αλατοπιπερώνουμε. Αλέθουμε τα ντοματάκια ή τα σπάμε με κουτάλι και τα προσθέτουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια βάζουμε και το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά και στρώνουμε πάνω πάνω τα ωμά θαλασσινά (γαρίδες, μύδια). Πιέζουμε με κουτάλα τα υλικά, να βραχούν καλά με τα υγρά της παέγιας.

Χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά, έως ότου σκάσει το ρύζι και ανοίξουν τα θαλασσινά. Η παέγια συνολικά θέλει περίπου 20 λεπτά ψήσιμο και είναι έτοιμη όταν αρχίσει και «πιάνει» το ρύζι στη βάση του σκεύους. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Ταραμοκεφτέδες

Υλικά συνταγής

100 γραμ. ταραμάς άσπρος
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ άνηθος ψιλοκομμένος
1 κ.σ δυόσμος ψιλοκομμένος
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο σε νερό
πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Τι κάνουμε

Ξεκινάμε τους ταραμοκεφτέδες, βάζοντας λίγο λάδι στο τηγάνι για να σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τον άνηθο, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα στο ψωμί και ρίχνουμε μέσα και τον ταραμά (αφού τον ξεπλύνουμε πρώτα με νερό). Ζυμώνουμε τα υλικά, πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε. Βάζουμε το λάδι να κάψει σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες. Μόλις ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές, τους βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Λαγάνα με μέλι

Υλικά συνταγής

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας λάδι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κούπα ζάχαρη
2 φακελλάκια μαγιά
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα νερό
σουσάμι και μέλι για το στόλισμα

Τι κάνουμε
Σε μιά λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι καθώς και το χυμό και τη ζάχαρη.
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου.
Βάζουμε τη ζύμη μας στο ταψί του φούρνου ισιώνουμε λίγο με τα χέρια και χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Αφήνουμε λίγο ακόμα να φουσκώσει 15 λεπτά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι ναροδίσει καλά.
‘Οταν βγάλουμε τη λαγάνα μας απο το φούρνο ρίχνουμε αμέσως το μέλι στα σημεία που έχουμε χαράξει και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

 

Επιστροφή