ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: Θρίλερ με την εκλογή του Μητροπολίτη Γλυφάδας

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: Θρίλερ με την εκλογή του Μητροπολίτη Γλυφάδας
20 Μαρτίου 2019, 19:00
A+ A-
Χήρευσαν τρεις θέσεις Μητροπολιτών και η διαδικασία ήταν για γερά νεύρα.

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το πρωί της Τετάρτης 20 Μαρτίου, για την ανάδειξη νέων Μητροπολιτών, προς κάλυψη των τριών χηρευουσών Μητροπόλεων Σισανίου και Σιατίστης, Γλυφάδας και Περιστερίου. 

Οι εκλογές ξεκίνησαν με την αναμενόμενη και χωρίς εκπλήξεις εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης. Εξελέγη ο πρωτοσύγκελος  της Μητρόπολης Καστοριάς,  αρχιμανδίτης  Αθανάσιος Γιαννουσάς (φωτό κάτω).

Ο νεοεκλεγείς Ιεράρχης υπήρξε στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ και τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης μετά την εκδημία του Μακαριστού Παύλου, έλαβε 71 ψήφους στην τελική εκλογή του και κέρδισε εύκολα τον θρόνο της Μητρόπολης.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προωθούσε την υποψηφιότητα του Επισκόπου Σαλώνων Αντώνιου, αλλά υπήρχε και δεύτερη ισχυρή υποψηφιότητα.

Επρόκειτο για τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο, τον οποίο μάλιστα στήριξαν ανοιχτά και με επιστολή τους στην Ιερά Σύνοδο οι Δήμαρχοι των τριών μεγάλων Δήμων της Μητρόπολης Γλυφάδας, Βούλας, Ελληνικού.

Η αρχική καταμέτρηση των ψήφων έδωσε την πρωτιά στον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο, με 38 ψήφους έναντι 37 που είχε ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος. Ωστόσο, η δεύτερη καταμέτρηση έδωσε ισοψηφία 38-38, για τη θέση του νέου Μητροπολίτη στη Γλυφάδα.

Η Ιερά Σύνοδος, αφού συμβουλεύτηκε το νομικό σύμβουλο, ο οποίος κλήθηκε να λύσει το…γόρδιο δεσμό και τελικά αποφάνθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου (φωτό κάτω), διότι κατέχει τα  πρεσβεία  της ιεροσύνης, καθώς είναι ήδη Επίσκοπος και υπερίσχυσε του αρχιμανδρίτη.

Γρήγορα και χωρίς εκπλήξεις έγινε η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου, αφού εξελέγη ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου εξελέγη άνετα με 63 ψήφους.

Πρόκειται για έως τώρα Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Μεθώνης Κλήμη (φωτό κάτω), θεολόγο και φιλόλογο, ο οποίος που χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου.

 

 

Επιστροφή