ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Έχασαν τη μάχη οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Έχασαν τη μάχη οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
19 Απριλίου 2019, 07:43
A+ A-
Θα αποπληρώσουν τα δάνεια με βάση την τρέχουσα ισοτιμία και θα πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε νόμιμο όρο των δανειακών συμβάσεων σε ελβετικό φράγκο, σβήνοντας έτσι τις ελπίδες σε χιλιάδες δανειολήπτες να αποπληρώνουν τις δόσεις τους σε ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο λόγω της ανατίμησης του νομίσματος είδαν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι μετά από αυτό κατέφυγαν στην Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, με ισχυρή πλειοψηφία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφασή της απέρριψε αίτηση δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο που ζητούσε να αναιρεθεί η 8713/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Η δανειολήπτρια ζητούσε να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (Ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ κατά τον χρόνο πληρωμής. 

Αναλυτικότερα, γυναίκα δανειολήπτρια έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της Τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Η υπόθεση απασχόλησε το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο παρέπεμψε το όλο θέμα ως ζήτημα γενικοτέρου ενδιαφέροντος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία την Πέμπτη 18 Απριλίου δημοσίευσε τη σχετική απόφασή της.

Έτσι, οι 70.000 περίπου δανειολήπτες που έχουν υπογράψει δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο θα συνεχίσουν την αποπληρωμή των δανειακών τους δόσεων σε ελβετικό φράγκο.

Ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στις 70.000. Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δις ευρώ.

Επιστροφή