Εργατικά

Αυτά τα επαγγέλματα εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά

Αυτά τα επαγγέλματα εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά
3 Μαΐου 2019, 10:47
Με τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώθηκαν οι ειδικότητες επαγγελμάτων που εξαιρούνται από τη υπαγωγή τους τα βαρέα και ανθυγιεινά. Το ανώτατο δικαστήριο με τέσσερις κρίσεις του (508-511/2019)έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμες τις αιτήσεις ακύρωσης, που είχαν καταθέσει Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, στη διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο.

Η επταμελής σύνθεσης του Α’ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρει πως είχε συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια ποια επαγγέλματα θα εξαιρεθούν από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών.

Επίσης, το 2010 υπεγράφη το «μνημόνιο συνεργασίας», το οποίο προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των επίμαχων επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) καθόρισε τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού πρώτα ακούστηκαν και οι απόψεις της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, κ.λπ.

Στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις επανεξετάστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν αρχικά εξαιρεθεί, οπότε νομίμως εξαιρέθηκαν οι συγκεκριμένες ειδικότητες που αναφέρονται παραπάνω.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εταιρία ΓΚΙΖΕΛΗΣ Α.Ε. ζητά προσωπικό

Η εταιρία ΓΚΙΖΕΛΗΣ Α.Ε.  ζητά προσωπικό
Εργατικά
[13/07/2019 - 12:30]

Δείτε τις ειδικότητες και στείλτε βιογραφικό  ...περισσότερα

Προβλήματα και ελλείψεις στο Δήμο Χαλκιδέων αναφέρουν οι εργαζόμενοι

Προβλήματα και ελλείψεις στο Δήμο Χαλκιδέων αναφέρουν οι εργαζόμενοι
Εργατικά
[13/07/2019 - 12:20]

Το Σωματείο Εργαζομένων κάλεσε σε σύσκεψη τους διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου. ...περισσότερα