Παιδεία

Έρευνα σε μαθητές της Εύβοιας για χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών

Έρευνα σε μαθητές της Εύβοιας για χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών
7 Μαΐου 2019, 09:00
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πέντε σχολεία του νομού. Διαβάστε ποια είναι.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ευβοίας συμμετείχε στην Πανευρωπαϊκή Έρευνα  για τη Χρήση Αλκοόλ και άλλων ουσιών στο σχολικό πληθυσμό (έρευνα ESPAD) που πραγματοποιήθηκε τη χρονική περίοδο Μάρτιος-Απρίλιος του 2019.

Η έρευνα επαναλαμβάνεται κάθε 4 χρόνια και το Κέντρο Πρόληψης της Εύβοιας παίρνει μέρος ως συνεργάτης του ΕΠΙΨΥ για 5η φορά. Στην έρευνα συμμετέχουν περισσότερες από 35 Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα η έρευνα υλοποιείται από το 1998 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης και μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Η έρευνα ESPAD μελετά τη χρήση οινοπνευματωδών, καπνού και άλλων νόμιμων και παράνομων ουσιών από τους μαθητές, την υιοθέτηση άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως την ενασχόληση με το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το τζόγο, καθώς και τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με τις συμπεριφορές αυτές.

Η συμμετοχή των νέων στην έρευνα αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στον τομέα της πρόληψης και της υγείας.

Στην έρευνα συμμετέχει πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 24.000 μαθητών και των τριών τάξεων λυκείων από περίπου 372 σχολικές μονάδες της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην Εύβοια το Κέντρο Πρόληψης ανέλαβε να πραγματοποιήσει την έρευνα σε ένα αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα μαθητών 15 τμημάτων από 5 λύκεια και 1 ΕΠΑΛ του Νομού (συνολικά συμμετείχαν 276 μαθητές).

Τα σχολεία που αποτελούσαν το δείγμα της έρευνας για την Εύβοια ήταν το Λύκειο Αρτάκης, το Λύκειο Βαθέος, το 4ο Λύκειο Χαλκίδας, το Λύκειο Ερέτριας και το ΕΠΑΛ Ψαχνών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι ώρα θα ανοίγουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά

Τι ώρα θα ανοίγουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά
Παιδεία
[16/07/2019 - 07:24]

Ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας, αλλάζουν την απόφαση του προηγούμενου υπουργού. ...περισσότερα

Ξεκίνησε η καλοκαιρινή εκστρατεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καθενών

Ξεκίνησε η καλοκαιρινή εκστρατεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καθενών
Παιδεία
[13/07/2019 - 11:40]

Το πρώτο εργαστήριο είχε ως θέμα "Τα Μικρά Ξυπνήματα." ...περισσότερα