Πολιτική

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ: Οι 17χρονοι είναι πολύ καλύτεροι από εμάς τους μεγαλύτερους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ: Οι 17χρονοι είναι πολύ καλύτεροι από εμάς τους μεγαλύτερους
10 Μαΐου 2019, 17:24
Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη.

Υποψήφιος με το συνδυασμό του Χρήστου Παγώνη είναι και σε αυτές τις εκλογές ο Γιώργος Μπουραντάς.

Ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας έβαλε τη δική του σφραγίδα στην τετραετία που πέρασε και έχει λόγους που ξαναζητά την ψήφο μας. Τους αναλύει στη συνέντευξη που ακολουθεί, την οποία αξίζει να διαβάσετε.

 

Ποιες θέσεις ευθύνης αναλάβατε στην απερχόμενη δημοτική αρχή και στην υλοποίηση ποιων έργων συμβάλατε;

Ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων, ο Δήμαρχος μου εμπιστεύθηκε την ευθύνη της Δ/νσης Πολεοδομίας (ΥΔΟΜ), των θεμάτων Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού και ρύθμισης των χρήσεων, της υπηρεσίας Πρασίνου, του Κυνοκομείου και τώρα τελευταία της Ανακύκλωσης και της εκπροσώπησης του Δήμου Χαλκιδεών στον Περιφερειακό Φορέα  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων  Στερεάς Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ  «Φο.Δ.Σ.Α. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ», ο οποίος διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ της Κεντρικής Εύβοιας, ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.. Έχω διατελέσει και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. 

                   Έχω συμβάλει: Στην προώθηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) Ν. Αρτάκης και Ανθηδόνας. Στη διαμόρφωση των αναπτυξιακών προτάσεων του Δήμου Χαλκιδέων για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Στερεάς Ελλάδας. Στην προώθηση της θεσμοθέτησης του Σχεδίου Πόλεως της Έξω Παναγίτσας (Συνοικία Η΄).

Στη διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης για την ανάθεση της Πράξης εφαρμογής της συνοικίας Η΄, ώστε να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Στη διάνοιξη αρκετών δρόμων του σχεδίου πόλεως Χαλκίδας. Στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και ένταξη της στο κτηματολόγιο. Στην ενεργοποίηση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (G.I.S.) για τον Δήμο Χαλκιδέων. Στην κατασκευή της πλατείας Κότη στη Ν. Αρτάκη. Στην προώθηση των διαδικασιών για την ανέγερση του 26ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στον λόφο του Μπαταριά και του ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας.

Στην επέκταση και εκσυγχρονισμό του Κυνοκομείου του Δήμου και στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στην αναθεώρηση του κανονισμού για χορήγηση θέσεων στάθμευσης οχημάτων Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, ώστε να μπορούν να διευκολυνθούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα με ποσοστό αναπηρίας 65% και άνω. Στη νομιμοποίηση του χώρου που καταλαμβάνουν τα περίπτερα και είναι απαραίτητος για τη λειτουργία τους. Και άλλα τα οποία δεν αναφέρω για να μη σας κουράσω.

Τι χρειάζεται περισσότερο ο δήμος Χαλκιδέων την επόμενη τετραετία και πώς θα το πετύχει;

Ο Δήμος Χαλκιδέων έχει ανάγκη από την ύπαρξη ενός ενιαίου, στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος θα περιλαμβάνει το θαλάσσιο μέτωπο με την υπόλοιπη έκταση του Δήμου. Η αναθεώρηση του σχεδιασμού θα αποτυπώσει τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές της πόλης και του Δήμου συνολικά, θα τακτοποιήσει τις χρήσεις γης που είναι προβληματικές και βάζουν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη, θα επανεξετάσει το κυκλοφοριακό, θα ρυθμίσει ευαίσθητες περιοχές του Δήμου όπως η έκταση του Δαριγκ, η συνοικία του Κάστρου της Αγ. Παρασκευής και η αποκατάσταση των χωματερών του Ληλάντιου πεδίου και άλλες.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου θα επιτευχθεί με ανάθεση μελέτης του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ), με ταυτόχρονη ένταξη στο σχέδιο πόλης της Ξηρόβρυσης, της Χαραυγής και κάποιων μεμονωμένων περιοχών που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Ανάκτηση και εξασφάλιση του δημοσίου χώρου και του παραλιακού μετώπου μέσω της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Επανασχεδιασμό του συστήματος αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, με αιχμή του δόρατος το Πράσινο Σημείο Χαλκίδας και τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ώστε να επέλθει μείωση των δημοτικών τελών.

Αξιολόγηση και επανασχεδιασμό της οργανωτικής δομής των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες με λιγότερο λειτουργικό κόστος.

Δημιουργία διαδημοτικού φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με τη συμμετοχή των όμορων δήμων, των φιλοζωικών σωματείων, εθελοντών, με χρηματοδότηση από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια.

Θεσμοθέτηση αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων, ώστε να καταστεί η Χαλκίδα πόλος έλξης όλο τον χρόνο. Π.χ. η θεσμοθέτηση ενός διεθνούς εμβέλειας μουσικού φεστιβάλ στη Χαλκίδα προς τιμήν του παγκοσμίου φήμης Χαλκιδέου μουσικοσυνθέτη της κλασικής μουσικής Νίκου Σκαλκώτα.

Ποια είναι η άποψή σας για την απλή αναλογική που εφαρμόζεται σε αυτές τις εκλογές;

Κατ΄ αρχήν η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο και το πιο αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, εφόσον υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και του δημοσίου συμφέροντος. Τέτοιες διασφαλίσεις δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία που να διασφαλίζει ότι οι συνεργασίες και οι προγραμματικές συγκλίσεις θα γίνονται στη βάση των πραγματικών αναγκών του Δήμου και δεν θα είναι προϊόντα συναλλαγής και ικανοποίησης προσωπικών επιδιώξεων του εκάστοτε δημοτικού συμβούλου και Δημάρχου. Το νέο εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί είναι κατ΄ επίφαση απλή αναλογική, διότι από τη μια θα υπάρχει ένας ισχυρός Δήμαρχος με αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση και με υπερεξουσίες και από την άλλη ένα δημοτικό συμβούλιο κατακερματισμένο το οποίο ενδέχεται να μην απηχεί τις απόψεις του. Το πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος τη νέα περίοδο θα εξαρτηθεί και από τα άτομα που θα εκλεγούν και θα αποδειχθεί στη πράξη. Εύχομαι για το καλύτερο.   

Ανάμεσα στους δεκάδες υποψήφιους, γιατί να επιλέξουν εσάς οι ψηφοφόροι;

Αν και δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, θεωρώ ότι ως Μηχανικός με τις γνώσεις που διαθέτω και τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόλησή μου με τα κοινά από τις θέσεις: του Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Εύβοιας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Αντιδήμαρχου του Δήμου Χαλκιδέων και του Αντιπρόεδρου του Δ.Σ. του «Φο.Δ.Σ.Α. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ», έχω προσφέρει στο Δήμο Χαλκιδέων και έχω κάνει αρκετή δουλειά. Ήμουν κοντά και δίπλα στους πολίτες οποιαδήποτε στιγμή, ακούγοντας τα παράπονά τους, τα προβλήματα τους αλλά και τις παρατηρήσεις τους μαζί με τις προτάσεις τους. Γνωρίζω τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου, έχω όρεξη για δουλειά, έχω όραμα για τη Χαλκίδα και γνωρίζω τον τρόπο να το επιτύχουμε.

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν και οι 17χρονοι. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τη νέα γενιά;

Οι 17χρονοι θα κληθούν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Πολλοί τους υποτιμούν και θα προσπαθήσουν να υφαρπάξουν την ψήφο τους, διότι θεωρούν ότι επηρεάζονται από τους γονείς τους, ή ότι είναι αδιάφοροι, ή ότι απλώς κάνουν χαβαλέ, ώστε μετά την απομάκρυνση από το ταμείο να μην έχουν καμία ευθύνη. Όμως εγώ τους εμπιστεύομαι.

Ξέρω ότι είναι πολύ καλύτεροι από εμάς τους μεγαλύτερους. Ξέρω ότι οι δυνατότητές τους είναι πολύ μεγάλες και μπορούν να φθάσουν πολύ μακριά, γιατί η γνώση αποτελεί πολύ μεγάλη δύναμη. Ξέρω ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οτιδήποτε γυαλίζει δεν είναι χρυσός. Με την ψήφο τους δεν θα εκχωρήσουν σε κανένα το προνόμιο να αποφασίσει για αυτούς, παρά οι ίδιοι θα αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον.      

 

ΜΙΚΡΑ-ΜΙΚΡΑ...

Αγαπημένη καθημερινή συνήθεια: Να φροντίζω το σκυλάκι και το γατάκι μου

Η πιο όμορφη γειτονιά στη Χαλκίδα: Είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς, διότι η Χαλκίδα είναι από μόνη της πολύ όμορφη πόλη. Έχει γειτονιές που η κάθε μια έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ο λόφος του Καράμπαμπα, ο λόφος του Μπαταριά, οι εργατικές κατοικίες στην Πλάκα, η Έξω Παναγίτσα, η Καναπίτσα και άλλες.

Ξοδεύω τα περισσότερα χρήματά: Στην οικογένειά μου

Δεν μπορώ να πω όχι: Σε ένα δίκαιο αίτημα

Θαυμάζω ως πολιτικό: Τον πατέρα μου Θανάση Μπουραντά

Ταινία που βλέπω με ευχαρίστηση: La casa de papel

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι με προϋποθέσεις στο Αιολικό Πάρκο του Δήμου Ερέτριας

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι με προϋποθέσεις στο Αιολικό Πάρκο του Δήμου Ερέτριας
Πολιτική
[27/05/2020 - 19:30]

Διαβάστε τι υποστηρίζει η Οργάνωση Μελών Ερέτριας-Αμαρύνθου. ...περισσότερα

Αυτοί είναι οι Διοικητές στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων

Αυτοί είναι οι Διοικητές στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων
Πολιτική
[27/05/2020 - 18:44]

Ορίστηκαν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Δείτε ποιοι ανάλαβαν σε Ριτσώνα, Οινόφυτα, Μαλακάσα και Θήβα. ...περισσότερα

Αίτημα για δημοτικό συμβούλιο με θέμα τα προβλήματα του Μαρμαρίου

Αίτημα για δημοτικό συμβούλιο με θέμα τα προβλήματα του Μαρμαρίου
Πολιτική
[27/05/2020 - 12:44]

Το κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παρασκευάς. ...περισσότερα

Η Ραχήλ Μακρή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Κύμη

Η Ραχήλ Μακρή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Κύμη
Πολιτική
[27/05/2020 - 08:52]

Ζητά έγγραφη ενημέρωση δημοτικών συμβούλων και δημοτών ...περισσότερα