Υγεία

Επαθες έμφραγμα; Μετά από πόσο καιρό μπορείς να επιστρέψεις στην εργασία σου

Επαθες έμφραγμα; Μετά από πόσο καιρό μπορείς να επιστρέψεις στην εργασία σου
9 Μαΐου 2019, 16:12
Διαβάστε τι αναφέρει έρευνα. 

Τη σημερινή εποχή τα εμφράγματα είναι ολοένα πιο συχνά σε αρκετά μικρές ηλικίες. Πόσο εύκολο είναι να επιστρέψει κανείς στους καθημερινούς ρυθμούς του και να εργαστεί ξανά;

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Preventive Cardiology (Ευρωπαϊκό Περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, αναφέρουν πότε μπορεί ένας εργαζόμενος να επιστρέψει στη δουλειά του.

Σίγουρα, συσχετίζεται με μια ποικιλία παραγόντων: θέληση, ψυχολογικοί παράγοντες, ιατρική κατάσταση, είδος εργασίας κ.α.

Εντός δύο ή τριών μηνών από το επεισόδιο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών -το 67% έως 93%- ξαναρχίζουν την προηγούμενη εργασία τους, αλλά ύστερα από ένα έτος ένας στους τέσσερις τελικά παραιτείται, ιδίως αν είναι καπνιστής και παχύσαρκος, όπως αποκαλύπτει μια νέα γερμανική έρευνα.
 
Διαφορά υπάρχει και στο φύλο του ασθενή. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άντρες επιστρέφουν στην εργασία τους σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες, ιδίως μετά την ηλικία των 55 ετών. Η επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόνα Ρέιμπις από το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ δήλωσε ότι «η παραδοσιακή αντίληψη πως ο άντρας είναι αυτός που πρέπει να θρέψει την οικογένεια, συνεχίζει να υπάρχει, οπότε οι γυναίκες επιστρέφουν μετά από καρδιακό επεισόδιο στη δουλειά τους μόνο στο μέτρο που το θέλουν».
 
Φυσικά, η ομαλή και επιτυχής επανένταξη στην εργασία προϋποθέτει: προγράμματα αποκατάστασης, τη σταδιακή επιστροφή στην εργασία με λιγότερες ώρες δουλειάς στην αρχή, τη διατήρηση της παλιάς εργασίας και όχι την έναρξη νέας, ελαχιστοποίηση του άγχους και των υποχρεώσεων για τον πρώτο καιρό.